Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Prvi helikopterski skvadron u odbrani od poplava

30.5.2014

Nezapamćene poplave koje su pogodile centralne i sjeverne dijelove Bosne i Hercegovine dovele su do stradanja velikog broja stanovništva koji je živio u tim područjima. Na poziv za pomoć civilnom stanovništvu 1. helikopterski skvadron (1.HS) se momentalno odazvao sa svim raspoloživim resursima i krenuo u spašavanje golih života.

U vremenu od 15.05. do 25.05.2014. godine, iz sastava 1.HS-a angažovano je 5 helikoptera, kao i sva prateća tehnika koja je bila potrebna da se ovi ekstremno zahtijevni zadaci izvrše. Jaka kiša, veoma slaba vidljivost i jaki udari vjetra dovodili su letače do krajnjih granica njihove izdržljivosti, ali kad je spašavanje ljudskih života u pitanju, nije bilo pauze. U prva dva dana poplave Maglaja i Doboja posade su letile i do 6 sati dnevno.

Za vrijeme ovih 10 dana helikopterima iz 1.HS-a spašene su 274 osobe, izvršeno je ukupno 222 leta i ostavreno 95 sati i 30 minuta naleta helikoptera i preveženo je preko 30. 000 kg tereta. Spašavane su osobe sa krovova poplavljenih kuća, garaža, vodom odsječenih i nepristupačnih područja. Sa ugroženih područja prevoženi su žene, djeca, starije i nemoćne osobe, bolesnici kojima je bila potrebna dijaliza. Na probijene nasipe su helikopterima ispuštani metalni ježevi i vreće sa pijeskom, kako bi se zaustavilo plavljenje.

Zbog nemogućnosti komunikacije kopnom, sav saobraćaj se odvijao zračnim putem. Na najugroženija mjesta doturani su lijekovi, hrana, voda, ćebad, agregati za struju, pumpe za vodu i druge potrepštine. Helikopterom su iz Beograda doveženi neophodni lijekovi za pomoć bolesnima.

Kako je voda plavila, tako je i 1.HS je bio angažovan u sledećim općinama: Maglaj, Doboj, Doboj-jug, Usora, Domaljevac, Petrovo, Modriča, Vukosavlje, Šamac, Orašje, Brčko, Bijeljina, Tuzla, Banjaluka, Laktaši, Čelinac.

Info- br ZS i PZO