Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Upotreba helikoptera u cilju podrške obuci pripadnika gorskih službi spašavanja

10.9.2015

Drugi helikopterski skvadron je, 08. i 09.09.2015. godine na lokaciji kasarne Rajlovac sa helikopterima UH-1H, dao podršku pripadnicima „Saveza GSS u BiH“, te udruženjima „GSS stanica - Zenica“ i „GSS stanica - Travnik“ u realizaciji obuke „Uvježbavanje procedura spuštanja užetom iz helikoptera“.

Nakon izvršene teoretske i praktične obuke na zemlji, sa jednim helikopterom UH-1H pristupilo se praktičnoj obuci rappelinga na lokaciji heliodroma Rajlovac, unutar kasarne. Ovom prilikom 18 pripadnika „Saveza GSS u BiH“, šest pripadnika Udruženja „GSS stanica Zenica“ i pet pripadnika Udruženja „GSS stanica Travnik“ uspješno je završilo obuku za helikoptersko spašavanje te su uspješno izvršili i praktični dio spuštanje užetom iz helikoptera.

Bio je to jedan od zadataka iz misije i LOZM jedinice na koji su pripadnici 2.HS brZS i PZO, na čelu sa instruktorima za specijaliste STS-a, zastavnikom Medarizom Čišićem i starijim vodnikom Enisom Šikalom,  odgovorili na stručan i odgovoran način, bez primjedbi od strane samih polaznika obuke za helikoptersko spašavanje. Ovim su pripadnici 2.HS-a još jednom pokazali profesionalizam i spremnost da odgovore povjerenom zadatku.

Info- brZS i PZO