Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane učestvovali na događaju „Air Operations Center Fam“ u SAD-u

20.4.2016

Četiri pripadnika iz sastava Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane (brZSiPZO) učestvovali su na Mil to Mil događaju „Air Operations Center Fam“ u SAD-u u periodu od 10. do 14.04.2016. godine.

Tokom realizacije ove aktivnosti učesnici su imali priliku da se posjete zrakoplovnu bazu Zrakoplovne nacionalne garde države Vermont, u kojoj je lociran 158 Fighter Wing sa zrakoplovima tipa F-16.

Primarni cilj realizacije ovog događaja je bio upoznavanje pripadnika brZSiPZO sa načinom funkcionisanja sistema ranog upozoravanja, organizacijom i opsluživanjem zrakoplovnog OC-a, doktrinom, regulativama i procedurama komandovanja i kontrole, kao i ulogama i odgovornostima u zrakoplovnom OC-u, a sve to je ostvareno posjetom Zrakoplovnoj komandi istočnog sektora protivzračne odbrane (Air Combat Command – Eastern Air Defense Sector).

Ovom prilikom, naši pripadnici su posjetili zrakoplovnu bazu Zrakoplovne nacionalne garde države New York, odnosno 174 Attack Wing koji u svom sastavu imaju bespilotne letjelice, jedinicu i trening centar za blisku zračnu podršku i Zrakoplovni operativni centar zadužen za formiranje, podršku i rukovođenje taktičkim vazduhoplovnim operativnim centrima. Pored pripadnika OS BiH, istom događaju prisustvovali su i pripadnici Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Republike Makedonije sa kojima su uspostavljeni odlični odnosi i koji će, pored iskustava i znanja stečenih tokom realizacije aktivnosti, biti od velike koristi za unapređenje procedura iz oblasti kontrole i zaštite suvereniteta i integriteta zračnog prostora Bosne i Hercegovine.