Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Izvršena primopredaja dužnosti komandanta br ZS i PZO

15.9.2022

Svečanost primopredaje dužnosti komandanta brigade Zračnih snaga i protuzračne odbrane između brigadira Slobodana Tanasilovića i brigadira Milorada Krajšumovića održana je 14. septembra 2022. godine, u kasarni „Kozara“ Banja Luka.

Svečanosti primopredaje dužnosti komandanta brigade ZS i PZO prisustvovali su komandant Operativne komande OS BiH general major Radovan Ilić, zamjenik komandanta za operacije Komande za podršku OS BiH brigadir Zoran Dunović, komandant 6. pješadijske brigade OS BiH brigadir Radovan Jović, komandiri jedinica i pomoćnici načelnika štaba brigade Zračnih snaga i protuzračne odbrane.

General major Radovan Ilić se obratio novom i starom komandantu i prisutnima, istakao je da je zadovoljan radom i saradnjom sa brigadirom Tanasilovićem kroz nešto više od 8 mjeseci koliko je bio na dužnosti komandanta br ZS i PZO, a tu dužnost je obavljao profesionalno i odgovorno, a isto tako ne sumnja da će brigadir Krajšumović nastaviti uspješno vođenje ove brigade pored toga što je specifična. „Ova brigada ima posebnu i specifičnu misiju, pomoć kopnenim snagama i pomoć civilnim strukturama u slučaju elementarnih nepogoda. Od pripadnika se traži brzina i stručnost prilikom obavljanja zadataka kao i profesionalnost“, naglasio je general Ilić.

Komandant brigade ZS i PZO brigadir Slobodan Tanasilović je ovom prilikom u svom obraćanju prisutnima iskazao zadovoljstvo dosadašnjim radom brigade, posebno komandira jedinica kao i štaba brigade ZS i PZO. Rekao da je pred brigadom veliki izazov rješavanja problema zanavljanja ljudstva i modernizacija tehnike bez čega nema napretka. Zahvalio se na saradnji komandi brigade i komandirima jedinica i poručio: „Vodite računa o sigurnosti, čuvajte tehniku, a prvenstveno ljudstvo“. Brigadiru Krajšumoviću je poželio puno uspjeha i sreće u radu.

Brigadir Milorad Krajšumović se u svom obraćanju zahvalio brigadiru Tanasiloviću i rekao: “Budući da sam već 30 godina na komandnim dužnostima nadam se da ću uspješno, uz pomoć štaba Brigade i komandira jedinica, obavljati ovu dužnost iako je jedinica specifična i dužnost zahtjevna i odgovorna.“ Zatim je brigadiru Tanasiloviću poželio sreću i da dugo uživa u zasluženoj penziji.

Info – brZS i PZO

5 FOTO GALERIJA