Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Ministry of Defense Bosnia and Herzegovina
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine
Министарство одбране Босне и Херцеговине
Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine
Štampaj
Vijesti
28.4.2009 0:00
Posjeta delegacije Ministarstva odbrane i Generalštaba Armije Republike Makedonije Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine
Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima, primila je danas delegaciju MO i GŠ Armije Republike Makedonije, koju je predvodio general-potpukovnik Miroslav Stojanovski, načelnik GŠ Armije R. Makedonije.

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima, primila je danas delegaciju MO i GŠ Armije Republike Makedonije, koju je predvodio general-potpukovnik Miroslav Stojanovski, načelnik GŠ Armije R. Makedonije.
Cilj posjete delegacije MO i GŠ Armije R. Makedonije bio je razmjena iskustava OS BiH i Armije R. Makedonije stečenih u operacijama podrške miru, te razmatranje mogućnosti uzajamne podrške u razvoju regionalnih inicijativa.

Marina Pendeš zamjenica ministra odbrane BiH upoznala je goste o postignutim rezultatima na planu reforme odbrane, gdje su postignuti značajni rezultati za koje BiH dobija pohvale i priznanja ne samo od zemalja članica PfP, već i od vodećih zemalja NATO. Naglasila je kako će MO BiH i OS BiH nastaviti sa reformom istim tempom, kako bi aktivno doprinijeli da BiH uskoro postane članica NATO i EU. Naglasila je kako BiH nema alternative na putu ka evroatlantskim integracijama i da se na tom putu susreće sa sličnim problemima koje ima i Makedonija, koja na proteklom samitu NATO-a u Bukureštu, kao dogogodišnja članica Partnerstva za mir, nije pozvana u NATO upravo zbog političkih razloga. Istovremeno je izrazila nadu da će i BiH i Makedonija uskoro dobiti pozive za punopravno članstvo u NATO-u, jer to i zaslužuju.

Načelnik GŠ Armije R. Makedonije general-potpukovnik Miroslav Stojanovski je u ime makedonske delegacije zahvalio na prijemu, te naglasio da Republika Makedonija s pažnjom prati proces reforme odbrane u BiH i da podržava BiH u procesu priključenja evroatlantskim integracijama.
Obostrano je izražana želja da se nivo dosadašnje saradnje dva ministarstva odbrane u narednom periodu poboljša i proširi.

General-potpukovnika Miroslava Stojanovskog u prijepodnevnim satima primio je i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Miladin Milojčić.

Sastanak je iskorišten za razmjenu iskustava oružanih snaga dviju zemalja u operacijama podrške miru kao i poboljšanju uzajamne podrške na regionalnom planu.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba