Združeni napor

Otvorena Centralna planska Konferencija za vježbu „Združeni napor 2009“

21.4.2009

U organizaciji Ministarstva odbrane BiH kao zemlje domaćina i američke komande za Evropu (US EUCOM), dana 21. 04. 2009. godine, otvorena je Centralna planska Konferencija za vježbu „Združeni napor 2009“, u hotelu Holiday Inn u Sarajevu.

U organizaciji Ministarstva odbrane BiH kao zemlje domaćina i američke komande za Evropu (US EUCOM), dana 21. 04. 2009. godine, otvorena je Centralna planska Konferencija za vježbu „Združeni napor 2009“, u hotelu Holiday Inn u Sarajevu.
Konferenciju je otvorio ministar odbrane dr. Selmo Cikotić i ambasador SAD u BiH Nj. E. Charles English, uz prisustvo brigadnog generala James Adkins-a, koji predvodi delegaciju Nacionalne garde Savezne države Maryland, koja se nalazi u posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Na otvaranju Konferencije su prisustvovali komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Sabato Ericco, komandant EUFOR-a general-major Ignacio Martin Villalain, predstavnici MPRA-a i drugi visoki zvaničnici.
Na konferenciji je prisutno preko 280 učesnika iz 40 zemalja članica NATO-a i NATO programa „Partnerstvo za mir“.
Po riječima ministra odbrane BiH dr. Selme Cikotića „Važnost konferenciji daje i činjenica da se vježba nakon 14 godina po prvi put održava van SR Njemačke, odnosno u zemlji koja nije članica NATO-a“.

Nj. E. Charles English je naglasio da je sam čin održavanja ove vježbe u našoj zemlji još jedan pokazatelj napretka BiH u procesu reforme odbrambenog sistema.

Centralna planska Konferencija za vježbu „Združeni napor 2009“ će trajati od 21. do 24. aprila, u hotelu Holiday Inn-Kongresna sala u Sarajevu i biće otvorena za predstavnike medija.

 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba