Združeni napor

Studenti Banjalučkog univerziteta na tribini upriličenoj povodom vježbe „Združeni napor 2009“

19.6.2009

U Banskom dvoru u Banjaluci dana 19. juna 2009. godine studenti banjalučkog univerziteta su imali priliku učestvovati na tribini upriličenoj povodom održavanja vježbe „Združeni napor“, kojom je, između ostalog, planirano i aktivno učešće studenata u nekoliko segmenata.

U Banskom dvoru u Banjaluci dana 19. juna 2009. godine studenti banjalučkog univerziteta su imali priliku učestvovati na tribini upriličenoj povodom održavanja vježbe „Združeni napor“, kojom je, između ostalog, planirano i aktivno učešće studenata u nekoliko segmenata. Kao što je poznato, radi se o vježbi u kojoj će biti testirana kompatibilnost komunikacijskih uređaja i informatičke opreme oružanih snaga zemalja članica NATO-a i „Partnerstva za mir.“

Glavni dio vježbe će biti u Banjaluci, na lokaciji kasarne „Kozara“, a ostale dvije lokacije gdje će takođe biti smješten dio snaga iz NATO-a i članica „Partnerstva za mir“, biće u Danskoj i Nizozemskoj. Planirano je da studentima bude, na volonterskoj osnovi, omogućeno učešće na vježbi, a tribina je bila jedan od načina da se toj populaciji približi vježba i značaj vježbe, ne samo za Oružane snage BiH, nego i za Bosnu i Hercegovinu u cjelini i grad Banjaluku, kao glavnu lokaciju događaja.

Tribina je održana u organizaciji Ministarstva odbrane BiH, a osim predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, prisutnima su se na tribini obratili i vojni ataše SAD-a u Bosni i Hercegovini brigadir Michael V. Schleicher i glasnogovornik NATO štaba u Sarajevu Derek Chappell. Oni su govorili o vojnim aspektima vježbe, do sada urađenim zadacima i planovima, dok su o značaju prisustva vojnika i vojno-diplomatskih predstavnika iz 20-ak država na lokalnom nivou govorili predstavnik grada Banjaluke, gospodin Jasmin Komić i gospodin Ostoja Barašin ispred Turističke organizacije grada Banjaluke.
General Dragan Vuković, šef tima OS BiH za organizaciju i pripremu vježbe, istakao je da je za BiH velika čast što je organizator vježbe i velika mogućnost da se Oružane snage dokažu i pokažu pravac kojim idu, a to je članstvo u NATO-u. Prve pripreme za vježbu su počele još 2007. godine, učešćem pripadnika OS BiH na takvoj vrsti vježbe u Njemačkoj i očekivati je da će svi zadaci tehničke prirode biti završeni na vrijeme.

Studenti su prisutnima postavili niz vrlo konstruktivnih pitanja, želeći se na taj način šire upoznati sa detaljima vezanim za najavljenu vježbu, te dali niz ideja za proširenje saradnje između studenata i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Naredna tribina je najavljena za drugu polovinu avgusta 2009. godine, a početak vježbe za 4. septembar.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba