Združeni napor

Press konferencija povodom priprema za vježbu „Združeni napor 2009“

4.8.2009

U kasarni „Kozara“ u Banja Luci 04.08.2009. godine je održana press konferencija povodom priprema vježbe „Združeni napor 2009“ koja će se održati u Banja Luci od 4. do 17. septembra 2009. godine.

U kasarni „Kozara“ u Banja Luci 04.08.2009. godine je održana press konferencija povodom priprema vježbe „Združeni napor 2009“ koja će se održati u Banja Luci od 4. do 17. septembra 2009. godine.
Press konferenciji su, među ostalima, prisustvovali general-major Slavko Puljić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH, brigadni general Dragan Vuković, glavni rukovoditelj Tima za pripremu vježbe „Združeni napor 2009“, gosp. Hajrudin Salihović, pomoćnik ministra odbrane BiH za K4, brigadni general David Cotton, Američka komanda za Europu (US EUCOM), te brigadni general John W. Bullard Jr., šef savjetničkog tima u NATO-u.

General-major Slavko Puljić je istakao kako vojna vježba „Združeni napor 2009“ predstavlja važan korak OS BiH, kao i čitave Bosne i Hercegovine, u procesu pristupanja ka NATO-u, te da je to potvrda stvarnog napretka odbrambenog sistema BiH i vrlo bitan korak za dalje integracije.
Brigadni general David Cotton je istakao kako su pripreme za vježbu fantastične te da je kasarna „Kozara“ izuzetna lokacija za održavanje vježbe komunikacijskog tipa.
Brigadni general John Bullard je istakao kako je sama činjenica da se vježba održava u Bosni i Hercegovini pokazatelj da je BiH pouzdana zemlja partner koja je sposobna da osigura infrastrukturu i tehničke aspekte za njeno održavanje

Na press konferenciji su Inspektorski tim Američke komande za Europu (US EUCOM) i predstavnici Ministarstva odbrane BiH potpisali Memorandum o razumijevanju između US EUCOM-a i Ministarstva odbrane BiH koji se odnosi na glavnu operativnu bazu vježbe „Združeni napor 2009“.
Ovo je prvi put da se vježba u kojoj će učestvovati 570 vojnika iz 16 zemalja i oko 150 pripadnika OS BiH održava u zemlji koja nije članica NATO-a, što je potvrda da BiH uspješno izvršava svoje zadatke na putu ka integraciji u NATO.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba