Združeni napor

Ministar odbrane BiH posjetio kasarnu “Kozara” u Banja Luci u sklopu pripreme i organizacije vježbe “Združeni napor 2009”

26.8.2009

Ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić posjetio je 25.08.2009. godine kasarnu “Kozara” u Banja Luci gdje se neposredno upoznao sa prethodno realizovanim zadacima, trenutnim stanjem te daljim aktivnostima na pripremi i organizaciji vježbe “Združeni napor 2009”, koja će se na ovoj lokaciji održati od 4 – 17. septembra 2009. godine.

Ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić posjetio je 25.08.2009. godine kasarnu “Kozara” u Banja Luci gdje se neposredno upoznao sa prethodno realizovanim zadacima, trenutnim stanjem te daljim aktivnostima na pripremi i organizaciji vježbe “Združeni napor 2009”, koja će se na ovoj lokaciji održati od 4 – 17. septembra 2009. godine. U delegaciji sa ministrom odbrane BiH bili su još i zamjenik ministra odbrane BiH g-đa Marina Pendeš, te načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Miladin Milojčić sa saradnicima.

Brifing o vježbi održao je general major Dragan Vuković, glavni rukovodilac za pripremu vježbe, koji je upoznao ministra odbrane BiH o stanju i aktivnostima koje su u toku te planiranim zadacima u narednom periodu.
Poslije održanog brifinga, u pratnji delegacije, rukovodstva vježbe i starješina Komande za podršku OS BiH, ministar odbrane BiH je lično obišao objekte koji će biti korišteni za ovu vježbu.

Tom prilikom on je izrazio zadovoljstvo sa realizovanim pripremama i spremnošću za početak održavanja vježbe i zahtijevao „potpunu istrajnost i profesionalnost do samog završetka vježbe.”
Ministar odbrane BiH posebno je istakao značaj javne percepcije ove vježbe i reputacije BiH u regionu, NATO i partnerskim zemljama. Takođe, bio je zainteresovan za koordinaciju sa civilnim sektorom po svim pitanjima, osposobljenošću personala za realizaciju vježbe kao i stanjem opreme i materijalno-tehničkih sredstava.

Prethodnica tima Američke komande za Evropu se već nalazi na lokaciji u kasarani „Kozara“ i oni su također izrazili zadovoljstvo ukupnom spremnošću za početak vježbe.
Vježba „Združeni napor“ se izvodi u organizaciji Američke komande za Evropu USEUCOM i uz učešće zemlja članica NATO-a i zemalja članica PfP. Vježba se posljednjih 13 godina održavala se u Njemačkoj i ovo je prvi put da se vježba izvodi van teritorije zemalja NATO članica.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba