Združeni napor

Počela vježba interoperabilnosti „Združeni napor 2009“

4.9.2009

Najveća i najpoznatija vježba sigurnosne saradnje u oblasti komunikacijskih i informacionih sistema (KIS) na svijetu, „Združeni napor 2009“, zvanično je otvorena 03.09.2009. godine u kasarni „Kozara” u Banja Luci.

Najveća i najpoznatija vježba sigurnosne saradnje u oblasti komunikacijskih i informacionih sistema (KIS) na svijetu, „Združeni napor 2009“, zvanično je otvorena 03.09.2009. godine u kasarni „Kozara” u Banja Luci. Više od 435 pripadnika iz 27 zemalja svijeta i zemlja domaćin Bosna i Hercegovina, uzeće učešće u ovoj vježbi.

Glavni dio vježbe će se odvijati na lokaciji kasarne „Kozara“, a vježba će se istovremeno održavati u Danskoj i Holandiji, gdje će takođe biti smješten dio snaga iz zemalja članica NATO-a i „Partnerstva za mir“, sve do 17.09.2009.godine kad je planiran njen završetak.
Ovu multinacionallnu vježbu, u duhu Partnerstva za mir, organizira i realizira Komanda snaga SAD za Evropu, zajedno sa zemljama članicama NATO, Partnerstva za mir i ostalim partnerskim zemljama. Težište vježbe je testiranje opreme za sistem komandovanja, kontrole, komunikacija i kompjutera (C4) a u funkciji podrške potencijalnih multinacionalnih humanitarnih, mirovnih i drugih operacija širom svijeta.

Na vježbi „Združeni napor 2009“, učesnici vježbe će biti u mogućnosti da testiraju globalnu telekomunikacijsku interoperabilnost, kritičnu za uspjeh brojnih dosadašnjih multinacionalnih operacija. Dosadašnje vježbe pokazale su se veoma korisnim za učesnike a karakterističan primjer je upravo BiH koja je 2006. godine učestvovala po prvi put kao posmatrač da bi 2009. godine bili domaćin vježbe.

Ove godine u vježbi će, u svojstvu aktivnih učesnika i posmatrača, učešće uzeti sledeće zemlje: Albanija, Armenija, Austrija, Hrvatska, Danska, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Italija, Kazahstan, Makedonija, Moldavija, Mađarska, Crna Gora, Poljska, SAD, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Turska, Ukrajina, Belgija, Češka, Kanada, Francuska, Bosna i Hercegovina i brigada jugoistočne Evrope.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba