Združeni napor

Politički predstavnici vlasti i predstavnici diplomatskih predstavništava posjetili vježbu "Združeni napor 2009"

8.9.2009

Veliki broj predstavnika političkog života i vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, posjetio je 08.09.2009. godine lokaciju izvođenja vježbe „Združeni napor 2009“ u kasarni Kozara.

Veliki broj predstavnika političkog života i vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, posjetio je 08.09.2009. godine lokaciju izvođenja vježbe „Združeni napor 2009“ u kasarni Kozara. Ova aktivnost, inače poznata pod nazivom „Political Day“, uobičajen je i sastavni dio vježbe.

Značaju današnjeg događaja umnogome je pridonijelo prisustvo potpredsjednika Republike Srpske, te predstavnika kabineta Predsjedništva BiH i Predsjednika Republike Srpske, predstavnika dijela ministarstava i Vijeća ministara BiH, dijela generalskog kora OS BiH, predstavnika agencija za sprovođenje zakona u BiH, predstavnika OS BiH, predstavnika ambasada zemalja akreditovanih u BiH, predstavnika međunarodnih organizacija, OHR-a, NATO-a, EUFOR-a, EUPM-a, OSCE-a, predstavnika medijskih kuća, predstavnika političkih partija te predstavnika nekih kompanija iz domena vojne industrije.

Cilj organizovanja ovakvih aktivnosti je prezentovanje sadržaja i aktivnosti na vježbi te otklanjanja eventualnih nedoumica koje prate vojne aktivnosti. Dimenzija „Združenog napora 2009“ je i povezivanje ljudi ali vježbe ovog tipa imaju i svoj komercijalni značaj. Tehničke mogućnosti raznih telekomunikacionih sredstava omogućavaju i predstavnicima vlasti i pojedinih vladinih agencija da steknu širu sliku i informiraju se o dostignućima iz ove oblasti.

Gostima su prezentovani osnovni podaci o vježbi „Združeni napor 2009“ kao i trenutne aktivnosti na vježbi, a na samoj lokaciji izvođenja vježbe praktično su demonstrirane aktivnosti koje se izvode na vježbi. Gosti su istovremeno upoznati sa tehničkim podacima i mogućnostima korištenih telekomunikacionih sredstava.

Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba