Dan Oružanih snaga BiH

Manifestacija „Dan otvorenih vrata“na lokaciji kasarne „Rajlovac OS BiH

29.11.2018

Tradicionalno OS BiH organizuju niz manifestacija u cilju održavanja i izgradnje što boljih odnosa sa lokalnom zajednicom, a sve u cilju afirmacije Oružanih snaga BiH i približavanje civilnom stanovništvu OS BiH. Jedna od takvih manifestacija „Dan otvorenih vrata“ realizovana je 27.11.2018. godine na lokaciji kasarne „Rajlovac OS BiH“ a povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH.

Ovoj manifestaciji prisustvovalo je oko 800 učenika iz osnovnih škola i ustanova za predškolsko obrazovanje sa područja Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva i Kiseljaka. Za određen broj učenika ovo je bila prva posjeta jednoj vojnoj lokaciji, a učenici mlađih uzrasta nisu krili oduševljenje koje je vladalo među njima.

 

Tokom realizacije ove manifestacije, mališani su uživali u prezentaciji opreme, sredstava jedinica lociranih u kasarni: jedinice Brigade taktičke podrške, jedinice Brigade ZS i PZO, kao i Sanitetska četa 8. bataljona logističke podrške.

 

Najinteresantniji dio manifestacije za posjetioce bilo je „postrojavanje“ sa Počasnom jedinicom OS BiH i vojnički grah koji su postali neizostavan dio protokola manifestacije „Dan otvorenih vrata“ u kasarni „Rajlovac OS BiH.“

 

U razgovoru sa mališanima domaćini su se interesovali šta ih najviše interesuje i šta je privuklo najveću pažnju. Odgovori su bili šaroliki, pa su spomenuli kamufliranog vojnika, pse za otkrivanje mina (PREGE), helikoptere, sanitet, vojnu policiju, sredstva veze, sredstva PZO i deminerska sredstva.

 

Na kraju posjete, iako vidno umorni nakon obilaska velikog broja pripremljenih radnih tačaka, mališani su veoma zadovoljni, razdragani i sretni u pratnji svojih odgajatelja i nastavnika napustili kasarnu uz iskren dječiji osmijeh i iskazanu želju za ponovnim druženjem.

 

Pripadnici jedinica Brigade taktičke podrške i ostalih jedinica lociranih na lokaciji kasarne “Rajlovac OS BiH“ su još jednom na najbolji način predstavili OS BiH, posebno u smislu otvorenosti i transparentnosti OS BiH prema javnosti, što su potvrdila nasmijana lica gostiju.

 

info-BrTp

15 FOTO GALERIJA