Dan Oružanih snaga BiH

Pres-konferencija i dodjela pohvala i nagrada u povodu Dana OS BiH

28.11.2018

U povodu predstojećeg Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i njihove 13. godišnjice od formiranja, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa zamjenikom Seadom Jusićem, te načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i njegovim zamjenicima, generalima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, u Domu Oružanih snaga BiH Sarajevu 28. novembra 2018. godine upriličili su konferenciju za medije.

Ministrica Pendeš je prisutne upoznala o najzapaženijim rezultatima koje su MO i OS BiH postigli u tekućoj godini. Ministrica je naglasila značaj implementacije dokumenta „Pregled odbrane“ koji je prvenstveno usmjeren na daljnji razvoj Oružanih snaga BiH.

„Realizirane su brojne aktivnosti za omogućavanje aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP) - od 63 perspektivne vojne lokacije uknjiženo je njih 33 ili od 57 njih 31. Izrađen je odgovor na pitanja iz Upitnika Evropske komisije iz nadležnosti Ministarstva odbrane BiH te je ostvaren napredak u implementaciji partnerskih ciljeva BiH i NATO-a“, te dodala da smo „postigli zapažene rezultate učešćem u mirovnim misijama.“

„S najvišim prioritetom ispunjavaju se obaveze u okviru NATO/PfP, a učešćem u značajnim vojnim i civilnim vježbama na domaćem i međunarodnom planu, OS BiH su pokazale visok stepen interoperabilnosti sa članicama NATO-a. Oružane snage BiH kontinuirano pomažu i civilnim strukturama vlasti, sa oko 21% učestvuju u procesu deminiranja u BiH“, istakla je između ostalog ministrica Pendeš, te dodala da se kontinuirano radi i na „poboljšanju uslova za rad profesionalnih vojnih lica, kao i da je značajan napredak postignut na jačanju integriteta i prevenciji i borbi protiv korupcije“, zaključila je ministrica Pendeš.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je u svome obraćanju istakao i značaj podmlađivanja Oružanih snaga BiH u proteklom periodu, što u velikoj mjeri doprinosi povećanju stepena interoperabilnosti sa snagama NATO-a, a što je potvrđeno učešćem pripadnika OS BiH u vojnim aktivnostima u zemlji i inostranstvu. General Mašović je, također, naglasio i značaj rješavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) što doprinosi većem stepenu sigurnosti u BiH.

Na kraju, učesnici konferencije su poručili da će MO i OS BiH i dalje raditi na stvaranju boljih uslova za rad profesionalnih vojnih lica kako bi se stepen njihovog profesionalizma podigao na još viši nivo.

Istoga dana, u Domu OS BiH organiziran je i svečani prijem za zaposlene u MO i OS BiH. Tom prilikom, za zapažene rezultate postignute u radu nagrađeni su zaslužni pojedinci, a što je bila i prilika za ministricu Pendeš i generala Mašovića da čestitaju svim pripadnicima MO i OS BiH Dan Oružanih snaga BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

16 FOTO GALERIJA