Dan Oružanih snaga BiH

Obilježen Dan OS BiH u SR Njemačkoj

28.11.2018

U organizaciji Ureda vojno-diplomatskog predstavnika u Saveznoj Republici Njemačkoj, po prvi put organiziran је, 27. novembra 2018. godine u Berlinu, svečani prijem u povodu Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Domaćini prijema su bili ambasadorica u Saveznoj Republici Njemačkoj Nj.E. Ankica Gudeljević i vojni ataše brigadir Davor Krolo.

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, prisutnima se obratila ambasadorica Nj.E. Ankica Gudeljević riječima dobrodošlice, naglasivši kako je ovo po prvi put da se Dan OS BiH svečano organizira i obilježava u SR Njemačkoj. Ambasadorica Gudeljević je čestitala svim pripadnicima OS BiH 13. godišnjicu njihovog osnivanja, kao i to da je odnedavno uspostavljena pozicija Vojnog atašea u SR Njemačkoj što će doprinijeti još boljoj saradnji izmedu SR Njemačke i BiH na vojnom planu.

Prisutnima se je obratio i vojni ataše u SR Njemačkoj brigadir Davor Krolo, naglasivši veoma značajan doprinos OS BiH u proteklih 13 godina, kao i to da su OS BiH postale pouzdan i prepoznat partner u međunarodnim misijama gdje OS BiH učestvuju u NATO, UN i EU vođenim operacijama, kao i to da da su OS u protekloj godini povećale svoj segment interoperabilnosti kroz učešće u međunarodnim vježbama, te da je, kroz program ocjenjivanja, 11 jedinica ocijenjeno kao „borbeno spremne“.

Posebna zahvalnost upućena je predstavnicma MO SR Njemačke i njenim Oružanim snagama na podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini kroz učešće u zajedničkim misijama podrške miru u Afganistanu, kao i u podršci u obuci i školovanju. Također, ovom prilikom je iskazana posebna zahvalnost s obzirom da se od ove godine po prvi put na školovanju nalaze četiri kadeta iz BiH koji se nalaze u ciklusu školovanja za buduće oficire OS BiH.

Svečanu ceremoniju Dana OS BiH, svojim prisustvom su uveličali vojni atašei SAD-a i Republike Turske, predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke, vojni atašei  iz zemalja regije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, osoblje koje je zaposleno u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Berlinu, te predstavnici privrednog i kulturnog zivota u gradu Berlinu.

Info - Ured vojnog atašea u SR Njemačkoj

9 FOTO GALERIJA