Dan Oružanih snaga BiH

Dan otvorenih vrata u kasarni „Zdravko Čelar“ Derventa

18.11.2019

Više od 300 građana Dervente i okoline, djece i omladine, posjetilo je 14.11.2019. godine kasarnu „Zdravko Čelar“ u Derventi, u okviru manifestacije „Dan otvorenih vrata“.

Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - 1. decembar, već se tradicionalno svake godine održava u organizaciji Inžinjerijskog bataljona BrTp, te je i ove godine naišao na veliko interesovanje učenika srednjih i osnovnih škola na ovom području.

 

Inžinjerijski bataljon, kao nosilac aktivnosti, posjetiocima je prikazao sredstva iz sastava svoje jedinice. Tokom prezentovanja tehničkih karakteristika sredstava predočene su i mogućnosti korištenja istih u slučaju pomoći civilnom stanovništvu prilikom vremenskih i drugih nepogoda.

 

Oni najmlađi, i ovog puta su bili najdraži i najzahtjevniji gosti koji su od pripadnika Inžinjerijskog bataljona zahtijevali objašnjenja do najsitnijih detalja o tehničkim karakteristikama i načinu upotrebe sredstava.

 

Pozivu za učešće u ovoj manifestaciji su se odazvali i pripadnici Deminerskog bataljona BrTP, Vatrogasne jedinice iz Dervente, kao i pripadnici MUP-a Republike Srpske. Svi učesnici su imali posebno interesantan program što je znatno doprinijelo kvalitetu aktivnosti.

 

Program je ove godine bio veoma atraktivan, a posjetioci su mogli da vide i pripadnike Inžinjerijskog bataljona u akciji spuštanja niz zid zgrade, pripadnike Deminerskog bataljona u pronalaženju mina pomoću dresiranih pasa, kao i u upotrebi robota u operacijama uklanjanja eksplozivnih sredstava.

 

info - Br tp

8 FOTO GALERIJA