Dan Oružanih snaga BiH

U kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku održana manifestacija „Dan otvorenih vrata“

22.11.2019

U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku je 21. novembra 2019. godine održana manifestacija „Dan otvorenih vrata“. Ova manifestacija u organizaciji 2.pješadijskog bataljona 5.pješadijske brigade OS BiH je proteklih godina već prerasla u tradicionalni događaj, kojem se podjednako raduju i naši dragi gosti i pripadnici jedinice.

Tokom manifestacije, kasarnu „Mato Lučić Maturica“ Kiseljak posjetilo je oko 250 učenika osnovnih škola sa područja općine Kiseljak te osoblje i učenici edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Duga“ iz Kiseljaka.

Pripadnici 2. pješadijskog bataljona su u kratkom vremenu najmlađim posjetiocima pokušali i uspjeli dočarati dio iz svakodnevnog vojničkog života, upoznati ih sa uslovima rada u kasarni, te im prezentirati dio zadataka koje sa sobom nosi vojnički poziv, uz nadu da će netko od učenika u budućnosti postati pripadnik OS BiH.

U sklopu taktičko-tehničkog zbora na poligonima kasarne predstavljeno je naoružanje i oprema kojom raspolaže naša postrojba. Pored toga, u brifing sali Komande bataljona prikazan je i kratki video koji prikazuje izvođenje obuke i taktičkih vježbi pripadnika 2. pješadijskog bataljona.

Također, za sve posjetioce je bilo veoma zanimljivo pogledati demonstraciju seta vježbi iz borilačkih vještina koju su u sportskoj dvorani prezentirali naši pripadnici među kojima je bila i vojnik Irena Oroz koja je predstavljala OS BiH na nedavno održanim Svjetskim vojnim igrama u Republici Kini.

Pukovnik Ilija Miličević, komandir 2.pješadijskog bataljona je predstavnicima škola uručio prigodne zahvalnice za učešće.

Organizirajući ovu manifestaciju, ponovno smo uvjerenja da smo potpuno uspjeli u svojoj namjeri, ispunjavajući misiju Oružanih snaga BiH, jer sudeći po zadovoljstvu i osmijesima na dječjim licima, još jednom smo pokazali da su Oružane snage BiH otvorene i transparentne za sve oblike saradnje sa lokalnom zajednicom.

Info - 5.pbr

15 FOTO GALERIJA