Dan Oružanih snaga BiH

Na lokacijama 5. pješadijske brigade OS BiH obilježen Dan OS BiH

27.11.2019

Svečanim postrojavanjem jedinica 5. pješadijske brigade na lokacijama razmještaja, 27. novembra 2019. godine obilježena je 14. godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH, 1. decembar - Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Dana OS BiH u kasarnama, “7.muslimanske brigade” Zenica, “Mato Lučić-Maturica” Kiseljak, “Vojvoda Stepa Stepanović” Bijeljina i “Josip Karimović-Grabo” organizirale su komande bataljona za svoje pripadnike, dok je na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, Komanda 5. pješadijske brigade bila nosilac aktivnosti svečanog postrojavanja kako za svoje pripadnike tako i za pripadnike jedinica drugih formacijskih cjelina OS BiH razmještenih na ovoj lokaciji.   

Svečanom postrojavanju pored pripadnika Oružanih snaga BiH prisustvovali su predstavnici civilnih struktura vlasti, predstavnici sigurnosnih agencija državnog i entitetskog nivoa, predstavnici EUFOR-a, učenici osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona, kao i lokalnih medijskih kuća.

U kasarni i aerodromu „Dubrave“ na lokaciji razmještaja Komande 5. pbr vojnicima u stroju i gostima obratio se komandant 5. pbr OS BiH, brigadir Emir Kliko. U svom govoru zahvalio se gostima na dolasku, te je naglasio glavne događaje koji su obilježili 5. pbr u ovoj godini, postignute rezultate koje je ostvarila brigada, kao i druge jedinice OS BiH stacionirane na lokaciji.

Brigadir Kliko i komandanti jedinica stacioniranih na ovoj lokaciji iskoristili su ovu priliku te su nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima OS BiH čestitali na postignutim rezultatima u protekloj godini.

Ovom prilikom brigadir Kliko uručio je i zahvalnice institucijama sa kojima je 5. pbr u dosadašnjim aktivnostima ostvarila zapaženu civilno-vojnu saradnju.

Na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave “ Živinice realizirana je i manifestacija „Dan otvorenih vrata“ kojoj je prisustvovalo oko tri stotine učenika iz osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona.

Učenicima i gostima je prikazan dio operativnih sposobnosti vojne policije i izviđača kroz pokazne vježbe, što je oduševilo posjetioce. Borbena sredstva i sisteme prikazali su pripadnici oklopno-mehanizirane jedinice brTP i vod veze 5. pbr. Sendviče i osvježenje za goste pripremili i podijelili su pripadnici 5. blp/KL.

U povodu obilježavanja godišnjice OS BiH, manifestacija „Dan otvorenih vrata“ realizirana je i na ostalim lokacijama 5. pbr. Pripadnici brigade su još jednom na najbolji način predstavili OS BiH, posebno u smislu otvorenosti i transparentnosti OS BiH prema javnosti, što su potvrdila nasmijana lica mališana, a sve to potvrđuje da Oružane snage BiH zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine slave svoj dan.

Info – 5. pbr

28 FOTO GALERIJA