Dan Oružanih snaga BiH

Obilježen Dan Oružanih snaga BiH u vojnodiplomatskim predstavništvima BiH u svijetu

28.11.2019

U vojnodiplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu obilježen je 1. decembar - Dan Oružanih snaga BiH i 14. godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH.

Vojni atašei u zemljama gdje Bosna i Hercegovina ima vojne predstavnike obilježili su ovaj značajan dan svečanim prijemima i sličnim skupovima kojima su prisustvovali visoki vojni zvaničnici te vojni atašei stranih zemalja. 

Jedan od takvih skupova upriličen je u sjedištu NATO-a u Briselu. Svečanom prijemu, održanom u organizaciji Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u 26. novembra 2019. godine, prisustvovao je i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović. 

Tom prilikom prigodnim govorom gostima se obratio general Mašović, naglasivši da će pripadnici OS BiH nastaviti svojim profesionalizmom i upornošću izvršavati svoje zadatke u cilju ispunjavanja strateških ciljeva države Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, istakao je značaj obilježavanja ovog datuma jer je tada stvorena institucija čije je djelovanje u interesu svih bh. građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine kao i izvan granica Bosne i Hercegovine, s ciljem izgradnje i doprinosa mira i sigurnosti u svijetu.

Domaćin prijema, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić je u obraćanju prisutnima istakao napore i napredak Oružanih snaga BiH u pogledu interoperabilnosti, operativnih sposobnosti i učešća u mirovnim misijama koje su prepoznate i cijenjene od prijateljskih i partnerskih zemalja u svijetu, izražavajući želje za nastavkom reformi u oblasti odbrane u narednom periodu.  

Prijemu su prisustvovali brojni zvaničnici NATO-a, ambasadori i vojni predstavnici zemalja članica i partnerskih delegacija pri NATO-u, kao i drugi zvaničnici međunarodnog vojnog osoblja pri NATO i EU. 

8 FOTO GALERIJA