Dan Oružanih snaga BiH

Konferencija za novinare u povodu Dana Oružanih snaga BiH

28.11.2019

U povodu obilježavanja predstojećeg Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 14 godina od njihovog osnivanja 1. decembra 2005. godine, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH u četvrtak, 28. novembra 2019. godine u Domu OS BiH u Sarajevu upriličili su prigodnu konferenciju za novinare.

Pred brojnim domaćim novinarima, o ključnim aktivnostima, dostignućima i izazovima Oružanih snaga BiH govorili su zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević.

„I ove godine pored ograničenih finansijskih sredstava OS BiH, ali i izazova privremenog finansiranja, Oružane snage BiH dočekuju svoj rođendan s dobrim rezultatima, koji su prepoznati i cijenjeni kako u zemlji tako i od partnera u inostranstvu“, konstatirao je zamjenik ministra Jusić.

Među najzapaženijim događajima istaknute su aktivnosti koje su OS BiH realizirale po prvi put od svoga postojanja: izvedena je vježba i ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije, deklarisane za djelovanje sa snagama NATO-a, realizirana zajednička vježba „Srebrna strijela“ sa pripadnicima Nacionalnih garde Marylanda i Ohaja uz učešće Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država kojima su po prvi put razvijane sposobnosti logističkih aktivnosti s transportnom avijacijom saveznika, kao i navođenje bliske zračne podrške, izvedeno zajedničko bojevo gađanje artiljerijskih bataljona OS BiH, održano i prvo takmičenje „Najspremniji pripadnik OS BiH“, pokrenuta je i realizacija projekta registracije malog i lakog naoružanja i održana regionalna konferencija „Mediji i odbrana“. 

Nastavljena je i uspješna saradnja sa NATO-om i EUFOR-om, kroz zajedničke vježbe na više lokacija u BiH. Pripadnici OS BiH već ustaljeno učestvuju na brojnim vježbama u inostranstvu. Već 18 godina uspješno učestvuju u mirovnim misijama. Trenutno su aktivne s ukupno 76 pripadnika u UN misiji u Demokratskoj Republici Kongo i Republici Mali, NATO misiji u Afganistanu te EU misiji u Centralnoafričkoj Republici. OS BiH i dalje pružaju pouzdanu pomoć civilnim institucijama tokom prirodnih katastrofa i drugih nesreća, a udio Oružanih snaga u svim aktivnostima uklanjanja mina u BiH povećao se na oko 30 posto.

„U periodu privremenog finansiranja u ovoj godini, kada su raspoloživa sredstva na nivou tekućih rashoda iz prethodne godine, nije bilo moguće vršiti nabavke na kapitalnim izdacima, izuzev ranije odobrenih višegodišnjih projekata za koja također nedostaju potrebna sredstva“, kazao je general Mašović.

Svi govornici su konstatirali da su kadrovi najvrijedniji resurs kojeg posjeduju OS BiH, posebno zahvaljujući školovanjima i usavršavanjima na vojnim univerzitetima brojnih zemalja partnera. Na polju rodne ravnopravnosti istaknuto je da je procenat žena u MO BiH porastao na 46,6 posto, a u OS BiH na 7,28 što je zavidan trend. Posebno je naglašena nužnost povećanja plaća, posebno za nivoe podoficira i vojnika, kao i finansijska podrška  Planu modernizacije OS BiH.

Odgovarajući na pitanja vezana na plan reformi kojeg Vijeće ministara BiH planira dostaviti Sjedištu NATO-a u kontekstu Akcionog plana za članstvo (MAP), general Knežević je konstatirao kako je na Oružanim snagama BiH da dižu nivo svojih sposobnosti i mogućnosti ispunjavanja zakonskih zadataka, a da su za ostalo odgovorni nadležni politički predstavnici i zvaničnici.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA