Dan Oružanih snaga BiH

Svečana akademija u povodu 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH

29.11.2019

Svečanom akademijom i prijemom za državne i međunarodne zvaničnike, članove diplomatskog kora u BiH, predstavnike kulturnog, javnog i vjerskog života u BiH, te najviše zvaničnike odbrambenih struktura BiH, u Domu OS BiH u Sarajevu je 28. novembra 2019. godine obilježen 1. decembar – Dan Oružanih snaga BiH i 14. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH.

Generalski kor Oružanih snaga BiH predvodio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, a prisutni su bili i drugi bivši i sadašnji najviši zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić je u svom obraćanju kazao da su Oružane snage Bosne i Hercegovine u proteklom periodu dale neizmjeran doprinos na afirmaciji naše države i na unutrašnjem i međunarodnom planu. „Zahvaljujući Oružanim snagama BiH i učešću naših pripadnika u međunarodnim misijama podrške izgradnji mira“, istakao je zamjenik ministra Jusić, „Bosna i Hercegovina aktivno doprinosi i globalnoj sigurnosti.“

Zamjenik ministra Jusić je, između ostaloga, istakao da su Oružane snage BiH, „svojim naporima, predanošću i profesionalizmom pokazale i dokazale da su nezamjenjiv faktor i partner građanima i civilnim strukturama u izvođenju operacija deminiranja, inžеnjerijskih radova, operacija medicinskog transporta i svim situacijama u kojima civilne strukture nisu mogle adekvatno reagirati na prirodne i druge nesreće.“ „I pored kompleksnosti i složenosti bh. društva, te privremenog finansiranja,“ kazao je Jusić, „učinili smo kredibilne napore kako bi sve zadatke propisane Zakonom o odbrani BiH ispunili u očekivanoj mjeri, a samim tim doprinijeli smo realizaciji kako unutrašnjih tako i vanjskih ciljeva naše države.“

On je u svom obraćanju podsjetio i na najznačajnije aktivnosti koje su Oružane snage BiH ostvarili u 2019. godini, te spomenuo pravce djelovanjа i izazove sa kojima će se suočiti Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH u narednom periodu. „Mi u MO i OS BiH usmjereni smo ka budućnosti i stvaranju osnova za uspješno funkcioniranje odbrambenog sistema, te očekujemo dobru saradnju, podršku i puni angažman svih institucija BiH u ostvarivanju strateškog cilja BiH - pridruživanje EU i NATO-u“, zaključio je na kraju svoga obraćanja zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Vojni orkestar Oružanih snaga BiH sa simfonijskim orkestrima studenata muzičkih akademija iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, pod dirigentskom palicom komandanta Vojnog orkestra pukovnika Tomislava Sušca i maestra Ognjena Bomoštara.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

19 FOTO GALERIJA