Dan Oružanih snaga BiH

Dan Oružanih snaga BiH obilježen i na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu

29.11.2019

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji se nalaze na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu upriličili su 28. novembra 2019. godine svečani prijem za polaznike Ratne škole, Komandno-štabne škole i naprednog podoficirskog obrazovanja u povodu obilježavanja 14. godišnjice Oružanih snaga BiH.

Prijemu su prisustvovali i kadeti iz Bosne i Hercegovine koji se školuju na ovom renomiranom učilištu Hrvatske vojske.

 

Među zvanicama na ovom prijemu bio je zamjenik komandanta Hrvatskog vojnog učilišta brigadni general Ivan Turkalj, muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović, vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj brigadir Mato Đukić, dekan Hrvatskog vojnog učilišta, brigadir Boženko Đevoić, načelnici katedri i nastavno osoblje Hrvatskog vojnog učilišta, kao i značajan broj drugih zvanica.

 

U ime polaznika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prisutnima se obratio brigadir Martin Propadalo, polaznik Ratne škole iz sastava Oružanih snaga BiH, koji je ovom prilikom pozdravio goste, zahvalio se na prisustvu, te na pomoći i podršci koju Oružane snage R Hrvatske pružaju Oružanim snagama BiH. On je naglasio da je 1. decembar - Dan OS BiH, izuzetno važan povijesni trenutak za Bosnu i Hercegovinu, jer se za njega veže uspješan završetak reforme odbrambenog sektora u BiH i formiranje i uspostava Oružanih snaga na državnom nivou. „Reforma odbrambenog sistema jedna je od nauspješnijih reformi provedenih u Bosni i Hercegovini u poratnom vremenu. Ona je odraz kompromisa i primjer je jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH i ostalih građana naše zemlje“, istakao je brigadir Propadalo.

 

U ime Hrvatskog vojnog učilišta prisutne je pozdravio brigadni general Ivan Turkalj, naglasivši značaj saradnje koja se ostvaruje između OS RH i OS BiH, te istaknuo važnost zajedničkog obilježavanja datuma  kakav je 1. decembar - Dan Oružanih snaga BiH.

 

Dan Oružanih snaga BiH će u Republici Hrvatskoj biti svečano i zvanično obilježen u organizaciji Ambasade BiH i Ureda vojnog atašea Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, 03.12.2019. godine.

10 FOTO GALERIJA