Dan Oružanih snaga BiH

U Centralnoafričkoj Republici obilježen Dan Oružanih snaga BiH

2.12.2019

Povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, postrojavanjem pripadnika misije EUTM RCA, dizanjem zastave Bosne i Hercegovine na jarbol i koktelom za pripadnike svih kontingenata, u bazi UCATEX u glavnom gradu Centralnoafričke Republike (CAR) Bangui obilježena je 14. godišnjica Oružanih snaga BiH.

Na postrojavanju kontingenata EUTM RCA, u ime načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića, komandantu EUTM RCA brigadnom generalu Ericu Peltieru uručena je plaketa ZŠ OS BiH. Plaketu je uručio šef kontingenta EUTM RCA BHCON-05 pukovnik Sanel Đelilović.

U kratkom govoru koji je održao, šef BHCON-05 se zahvalio generalu Peltieru na podršci koju pruža kontingentu OS BiH u ovoj dalekoj afričkoj zemlji.

Također, u nastavku je istakao da je Bosna i Hercegovina od nekadašnjeg korisnika međunarodne pomoći prešla u fazu pružanja pomoći drugim državama kojima je ta pomoć potrebna, a Oružane snage BiH su, svojim učešćem u misijama podrške miru, postale prepoznatljiv partner na međunarodnom planu.

Oružane snage BiH u skladu sa odlukama Predsjedništva BiH trenutno učestvuju u misijama podrške miru u NATO vođenoj misiji u Afganistanu, u UN vođenim misijama u Maliju i Kongu i misiji EU u Centralnoafričkoj Republici.

Info – OK OS BiH

5 FOTO GALERIJA