Dan Oružanih snaga BiH

Svečani prijem u povodu Dana OS BiH održan u Berlinu

4.12.2019

U povodu 14. godišnjice od osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u Berlinu 2. decembra 2019. godine, u organizaciji Ureda vojno-diplomatskih predstavnika u Saveznoj Republici Njemačkoj, održan je svečani prijem.

Domaćini prijema su bili ambasadorica BiH u SR Njemačkoj Nj. E. Jadranka Winbow i vojni ataše brigadir Davor Krolo.

 

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, prisutnima se obratila ambasadorica Nj. E. Jadranka Winbow, naglasivši veoma visok stepen saradnje između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, zahvalivši se pri tome na podršci koju SR Njemačka pruža Bosni i Hercegovini.

 

Također, prisutnim  se obratio i vojni ataše u SR Njemačkoj brigadir Davor Krolo, koji je istakao veoma značajan doprinos OS BiH u proteklih 14. godina, kao i to da su OS BiH postale pouzdan i prepoznat partner u međunarodnim misijama gdje OS BiH učestvuju u vođenim operacijama NATO, UN i EU.

 

Posebna zahvalnost upućena je predstavnicima Ministarstva odbrane SR Njemačke i njenim Oružanim snagama na podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini kroz učešće u zajedničkim misijama podrške miru u Afganistanu, kao i u podršci u obuci i školovanju. Također, ovom prilikom je iskazana i posebna zahvalnost SR Njemačkoj i OS SR Njemačke, s obzirom na to da se trenutno na školovanju u SR Njemačkoj nalazi sedam kadeta iz Bosne i Hercegovine koji se školuju za buduće oficire OS BiH.

 

Ovoj svečanosti i proslavi Dana OS BiH odazvalo se je preko 120 zvanica iz vojnog, diplomatskog, vjerskog, kulturnog, političkog i privrednog života u gradu Berlinu, kao i generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu Began Muhić.

 

Info – VDP BiH u SR Njemačkoj

5 FOTO GALERIJA