Dan Oružanih snaga BiH

Prijem u Beogradu u povodu 14. godišnjice Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

5.12.2019

Vojni ataše BiH u Republici Srbiji brigadir Senad Memić i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Nj. E. Aida Smajić upriličili su 3. decembra 2019. godine u Beogradu svečani prijem u povodu Dana Oružanih snaga i 14. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima su bili i brojni ambasadori  akreditirani u Republici Srbiji, zamjenici ambasadora, otpravnici poslova, ostali predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, vojni atašei akreditirani u Beogradu, kadeti koji se školuju na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane u Beogradu, kao i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji se nalaze na višim oblicima usavršavanja, komandno-štabno usavršavanje i generalštabno usavršavanje. Prijemu su, također, prisustvovali i brojni gosti iz društvenog i političkog života Srbije, kao i uspješni privrednici i poznati aktivisti u nevladinom sektoru, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine.

 

Uz oko 200 zvanica, prijemu su prisustvovali i najviši predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije i Generalštaba Vojske Srbije, među kojima državni sekretar Bojan Jocić, te generali Generalštaba Vojske Srbije, predvođeni generalom Savom Iriškićem.

 

Nakon intoniranja himni, prisutnima su se obratili Nj.E. ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji mr. sci. Aida Smajić i brigadir Senad Memić.

 

U svom obraćanju brigadir Senad Memić je upoznao goste sa postignutim rezultatima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tokom 2019. godine, posebno naglašavajući misije u kojima pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvuju, kao i napore u dostizanju najviših standarda na putu ka euroatlantskim integracijama.

 

U razgovorima sa predstavnicima zemlje domaćina, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom, uz želju da se tako nastavi i u narednom periodu. Svi prisutni ambasadori i diplomatski predstavnici su naglasili da je uspješna saradnja između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Srbije pozitivan primjer ostalim zemljama u regionu.

 

Također, u povodu 1. decembra, prijem su ranije upriličili i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji se nalaze na komandno-štabnom i generalštabnom usavršavanju u Školi nacionalne odbrane Vojne akademije Vojske Srbije. Ovom prijemu su, pored naših pripadnika i vojnog atašea brigadira Memića, prisustvovali polaznici i nastavno osoblje Vojne akademije Vojske Srbije.

 

Info - Ured vojnog atašea BiH u R. Srbiji

13 FOTO GALERIJA