Dan Oružanih snaga BiH

Prijem povodom obilježavanja Dana OS BiH u Moskvi

9.12.2019

Svečani prijem povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održan je 6. decembra 2019. godine, a domaćini prijema su bili brigadir Rade Simić, vojni ataše i otpravnik poslova Ambasade BiH u Moskvi, gospodin Darko Zelenika.

Prijemu je prisustvovalo više od 250 gostiju od kojih su najbrojniji bili vojno diplomatski predstavnici i diplomate iz oko 70 zemalja, predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva inostranih poslova i drugih institucija zemlje domaćina, ugledni privrednici i građani BiH koji privremeno žive i rade u RF i grupa studenata iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze na studijama u Moskvi.

 

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije prigodan govor održao je vojni ataše brigadir Rade Simić. Između ostalog, brigadir Simić je naveo rezultate u izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH za djelovanje u zemlji kao i dosadašnje učešće u posmatračkim misijama pod vođstvom Ujedinjenih nacija i Evropske Unije kao i NATO vođenim operacijama. U drugom, težišnom dijelu obraćanja, brigadir Simić je govorio o saradnji sa NATO savezom od pristupanja programu «Partnerstvo za mir» (PfP), «Akcionom planu za članstvo u NATO» (MAP) 2010. godine, i pozivu ministara spoljnih poslova Alijanse za dostavljanje prvog «Godišnjeg nacionalnog programa» (ANP) iz decembra prošle godine. “Pristupanje NATO savezu je otvoren proces za koji je potrebna saglasnost političkih subjekata u BiH, dok u međuvremenu, nakon otvaranja VD predstavništva BiH u Moskvi, postoje mogućnosti za uspostavljanje bilateralne vojne saradnje za koju su dvije zemlje zainteresovane”, zaključio je govor brigadir Simić.

 

Pripremu i organizaciju aktivnosti zajednički su realizovali Ambasada BiH u Moskvi, vojni ataše, a finansijski je podržalo i Predstavništvo Republike Srpske u Moskvi.

 

info - Vojni ataše BiH u Ruskoj Federaciji

10 FOTO GALERIJA