Dan Oružanih snaga BiH

Obilježena 14. godišnjica formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Ankari, Republika Turska

16.12.2019

U organizaciji vojnog atašea u Republici Turskoj brigadira Željka Drljače i podršku Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, 12. decembra 2019. godine u Ankari održan je prijem u povodu 14. godišnjice formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Prijemu su prisustvovali gosti iz Ministarstva odbrane i Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske.

Ispred Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske prisustvovali su zamjenik načelnika Generalštaba i komandant Kopnene vojske, kao i pet generala na drugim dužnostima u okviru Generalštaba. Prisutni su bili i vojni atašei i njihovi pomoćnici akreditirani u Republici Turskoj, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Republike Turske. Prijemu je prisustvovao i novoimenovani generalni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj gospodin Siniša Mihajilović sa saradnicima, kao i počasni konzuli Bosne i Hercegovine iz Izmira i Burse.

Ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj prisutnima se obratio prvi savjetnik u Ambasadi gospodin Željko Vasiljević, koji je izrazio dobrodošlicu svima i poželio da se Oružane snage Bosne i Hercegovine i u budućnosti razvijaju kao moderna oružana snaga.

Prigodnim govorom obratio se i vojni ataše, brigadir Željko Drljača, koji je izrazio zahvalnost i dobrodošlicu prisutnima. Brigadir Drljača je istakao da su danas Oružane snage Bosne i Hercegovine prepoznatljive na međunarodnom i domaćem planu po svojoj požrtvovanosti, odanosti, časti, humanosti i nesebičnosti po čemu su zaslužili veliko poštovanje kako kod saveznika u misijama podrške miru tako i kod civilnih vlasti prilikom pružanja pomoći u slučaju elementarnih i drugih nepogoda. Izrazio je zahvalnost i Ministarstvu odbrane i Generalštabu Oružanih snaga Republike Turske na dosadašnjoj nesebičnoj i bezuslovnoj pomoći Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i nadu da će bilateralna saradnja Ministarstva odbrane Republike Turske i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine u narednom periodu biti još izraženija.

U završnoj riječi brigadir Drljača izrazio je zahvalnost Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari na pruženoj pomoći i podršci u organizaciji ovog događaja.

Info – VDP BiH u Republici Turskoj

16 FOTO GALERIJA