Dan Oružanih snaga BiH

Konferencija za novinare u povodu obilježavanja 15. godišnjice Oružanih snaga BiH

30.11.2020

U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 15 godina od njihovog osnivanja, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su u ponedjeljak, 30. novembra 2020. godine u Domu OS BiH u Sarajevu, upriličili prigodnu konferenciju za novinare.

Poštujući mjere zaštite od virusa COVID-19, pred domaćim novinarima, o ključnim aktivnostima, dostignućima i izazovima Oružanih snaga BiH govorili su ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović. Konferenciji su prisustvovali i zamjenici ministra odbrane Mijo Krešić i Mirko Okolić, kao i zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajori Gojko Knežević i Ivica Jerkić.

Najzapaženiji rezultati rada u protekloj godini, kako je istakao ministar Podžić, ostvareni su u saradnji sa NATO-om, operacijama podrške miru, u pomoći civilnim tijelima u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i nesreće, procesu školovanja i podmlađivanja personala, deminiranju, učešću u vojnim vježbama. Istakao je jačanje Оružanih snaga BiH uz pomoć prijatelja, istaknuvši prije svega donacije od strane SAD, UK, Turske, Kine i drugih prijateljskih zemalja sa kojima ostvarujemo dobru bilateralnu saradnju u oblasti odbrane.

Također, ministar Podžić je istakao i otežavajuće okolnosti, koje se prije svega odnose na budžet za odbranu, jer je privremeno finansiranje već drugu godinu zaredom dodatno usložilo procese planiranja odbrambenih resursa i realizaciju nabavke. Isto tako, istakao je da nisu dodatna sredstva potrebna za obaveze nastale povećanjem koeficijenata za vojnike i podoficire, a ukupni budžetski okvir je usljed preduzimanja mjera oko saniranja posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, dodatno smanjen.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je, između ostalog, kazao da su Oružane snage BiH ostvarile značajan uspjeh, prije svega u obuci, koja je preduslov za jačanje svih kapaciteta i sposobnosti. “Bili smo angažirani i na pomoći stanovništvu u BiH u postavljanju šatora na granicama, dezinfekcije prostora, gašenja požara, pomoći u poplavama“, kazao je general Mašović, a značajni uspjesi su postignuti u deminiranju i učešću u NATO i UN mirovnim misijama.

Video sa konferencije za medije, koja se po prvi put mogla pratiti i putem live streama na društvenim mrežama MO i OS BiH, u cjelosti pogledajte na YouTube kanalu MO BiH:

https://www.youtube.com/watch?v=7UKaChzJsHs&t=1326s

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA