Dan Oružanih snaga BiH

Svečana akademija u povodu 1. decembra - Dana OS BiH i 17. godišnjice formiranja Oružanih snaga BiH

1.12.2022

Svečanom akademijom i prijemom za državne i međunarodne zvaničnike i članove diplomatskog kora, predstavnike kulturnog, javnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, te najviše zvaničnike odbrambenih struktura BiH, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu je 1. decembra 2022. godine obilježen Dan Oružanih snaga BiH i 17. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH.

U svom obraćanju prisutnima, među kojima su, između ostalih, bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, članovi Parlamenta i Vijeća ministara BiH, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, te visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, čestitao je 17. rođendan pripadnicama i pripadnicima OS BiH i uposlenicima MO BiH te podsjetio  na važne uspjehe i dostignuća ostvarena u ovoj godini.

„Svojim profesionalizmom, znanjem i predanošću, pripadnici Oružanih snaga BiH su proteklih 17. godina uprkos svim teškoćama dokazali da su nezamjenjiv partner kako građanima tako i civilnim strukturama vlasti“, kazao je ministar Podžić na početku svoga obraćanja.

On je naglasio činjenicu da je naš personal i dalje naš ključni resurs, te da se stoga posebna pažnja posvećuje podmlađivanju vojnog personala, čime doprinosimo povećanju operativne spremnosti OS BiH.

„I ove godine smo nesebično pomagali civilnim institucijama i građanima u svim krajevima Bosne i Hercegovine, u slučaju prirodnih nepogoda, izgradnje i sanacije putnih komunikacija, čišćenju riječnih korita, a posebno ističem doprinos naših deminera, gdje sa preko 50% učestvujemo u cjelokupnom procesu deminiranja BiH, kao i nezamjenjivu ulogu helikopterskih kapaciteta u gašenju požara“, riječi su ministra Podžića.

Raduje činjenica da se ove godine materijalni status naših pripadnika poboljšao, iako još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou“, istakao je ministar Podžić.

Također, ministar Podžić je kazao da u narednom periodu očekuje potrebnu podršku nadležnih struktura BiH, prvenstveno u pogledu osiguranja finansijskih sredstava za modernizaciju OS BiH, što će se u budućnosti ogledati u većem stepenu sigurnosti, ali i kvalitetnom odgovoru na sve zakonom definirane zadatke, a posebno angažmanom OS BiH u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, deminiranja, te uništavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.


On se zahvalio NATO Štabu u Sarajevu, EUFOR-u u BiH, kao i zemljama partnerima koje nam već dugi niz godina pružaju pomoć i podršku u jačanju naših odbrambenih kapaciteta, gdje posebno prednjače Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, SR Njemačka, Republika Turska, drugi partneri, ali i institucije EU koje nam osiguravaju pomoć za jačanje deminerskih, ali i drugih odbrambenih sposobnosti.

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je u svom obraćanju kazao da će Oružane snage i dalje raditi na podmlađivanju personala, jačanju sposobnosti i kapaciteta, dostizanju većeg stepena interoperabilnosti, kao i unapređenju sveukupnih prilika važnih za institucije odbrane. „Posvetit ćemo se jačanju dostignutih, ali i izgradnji dodatnih sposobnosti za efikasnije izvršavanje Zakonom o odbrani propisanih zadataka uz suočavanje sa svim aktuelnim sigurnosnim izazovima današnjice“, istakao je general Mašović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u svom obraćanju kazao da Oružane snage Bosne i Hercegovine danas u 2022. godini predstavljaju faktor stabilnosti i sigurnosti u cijeloj državi Bosni i Hercegovini i da su pouzdan partner, u prvom redu svim građanima Bosne i Hercegovine, institucijama države, ali također se pokazuju kao pouzdan partner našim saveznicima na međunarodnom planu.

„Kredibilitet i značaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz godine u godinu raste, a vođstvo i pripadnici Oružanih snaga dostojno ga reprezentuju i na domaćem i na međunarodnom planu“, naglasio je Komšić.

On je na kraju svog obraćanja istakao da građani Bosne i Hercegovine u našim Oružanim snagama mogu pronaći oslonac i alat za odvraćanje od svakog oblika eventualnog nasilja prema državi Bosni i Hercegovini i da stoga svi zajedno, radi naše budućnosti, moramo biti opredijeljeni za jačanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Izvrstan koncertni program za ovu svečanu priliku izveo je Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a prisutni na svečanoj akademiji uživali su u izvedbama na klaviru koje je upriličio profesor pijanist Bartolomej Stanković.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,


12 FOTO GALERIJA