Dan Oružanih snaga BiH

Svečani prijem u Ambasadi BiH u Washingtonu u povodu Dana OS BiH

8.12.2022

Svečanim prijemom održanim 7. decembra 2022. godine u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu obilježena je 17. godišnjica od osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Domaćini su bili ambasador BiH u Washingtonu Bojan Vujić i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama brigadir Mirko Bošnjak.

Svečani prijem je organiziran uz učešće velikog broja gostiju, među kojima su bili ambasadori, vojnodiplomatski predstavnici, brojni predstavnici Vlade SAD-a, predstavnici Ministarstva odbrane, Združenog generalštaba, komandi Kopnene vojske i Mornarice SAD-a, predstavnici Nacionalne garde savezne države Maryland i drugih institucija i organizacija zemlje domaćina.

Prisutnima su se obratili vojni ataše BiH u Washingtonu brigadir Mirko Bošnjak, ambasador BiH u Washingtonu Bojan Vujić, komandant Nacionalne garde Marylanda generalmajor Timoti Goven (Timothy E. Gowen) i gospodin Endrju Vinternic (Andrew L. Winternitz), glavni direktor za Evropu i politiku NATO-a u Ministarstvu odbrane SAD-a.

Ambasador Vujić je u svom obraćanju zaželio dobrodošlicu prisutnima i zahvalio im se na prisustvu svečanom prijemu u povodu obilježavanja 17. godišnjice Oružanih snaga BiH.

Brigadir Mirko Bošnjak je u svom obraćanju istakao najvažnija dostignuća Oružanih snaga BiH u prethodnom periodu, osvrnuo se na saradnju Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Marylanda, te se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini u oblasti odbrane.

General Goven je pohvalio partnerstvo između BiH i Marylanda koje se realizira kroz razmjenu iskustava, zajedničke vježbe, obuku, pomoć civilnim i vojnim strukturama vlasti. Istakao je značaj proslave 20 godina partnerstva naše dvije zemlje, koje će se obilježiti u 2023. godini, te naglasio da će Nacionalna garda Marylanda navedene godine u BiH uputiti pješadijski bataljon radi učešća na vježbi Defender Europe 23, zajedno sa pripadnicima OS BiH.

Gospodin Vinternic, koji je predvodio delegaciju MO i OS SAD-a u svom obraćanju istakao je: „Iako trenutno u Sarajevu ne postoji konsenzus o članstvu u NATO-u, među svim stranama, partnerstvo između Bosne i Hercegovine i alijanse je snažno. Na Samitu u Madridu, saveznici su podržali novi prilagođeni program podrške koji će se fokusirati na oblasti od zajedničkog interesa za Bosnu i Hercegovinu i NATO, kao što je izgradnja kapaciteta u oblastima „odgovor na katastrofe“, kao i na „sajber sigurnost“. Nadam se da je svima ovdje danas očigledno da NATO u potpunosti stoji iza Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i da je spreman da osjetno posveti vrijeme i resurse njihovom razvoju. Također, želim iskoristiti priliku da se zahvalim Oružanim snagama za sve ono što Bosna i Hercegovina nudi NATO-u i Sjedinjenim Državama.“

Također Vinternic je istakao posvećenost BiH u provođenju odbrambenih reformi, regionalne saradnje, kao i davanja doprinosa kolektivnoj sigurnosti. Zatim je naglasio da su Sjedinjene Države ponosne na bilateralne odnose sa Bosnom i Hercegovinom u oblasti odbrane i da su potpuno posvećene daljnjem razvijanju tih odnosa, te da su upravo iz tih razloga, SAD prije nekoliko dana najavile 17 miliona dolara podrške Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Info - Vojnodiplomatsko predstavništvo BiH u Washingtonu

3 FOTO GALERIJA