Najave

Sastanak ministara odbrane zemalja članica Američko - jadranske povelje A5 u okviru sveobuhvatnog Regionalnog ministarskog sastanka (CRM), srijeda 15. 10.2014. godine s početkom u 09:30, hotel Splendid u Bečićima

15.10.2014


Sastanak će otvoriti ministrica odbrane Crne Gore Milica Pejanović Đurišić, a nakon toga učesnicima će se obratiti ministar vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, ministar odbrane Republike Albanije Mimi Kodeli, zamjenica pomoćnika američkog ministra odbrane Evelin Farkas i zamjenik pomoćnika Generalnog sekretara NATO za odbrambenu politiku i planove Jonathan Parish.

Tokom plenarnog zasjedanja planirano je da se učesnicima obrati i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

Nakon sastanka će se potpisati Zajedničke izjava ministara odbrane zemalja članica A5 i održati konferencija za novinare sa početkom u 16:15.

U okviru Američko-jadranske povelje raspravljat će se o održavanju interoperabilnosti kroz regionalna partnerstva, posebno u slučajevima upravljanja u kriznim stanjima, te o Afganistanu nakon ISAF-a i mogućnostima zajedničke saradnje.

Na marginama sastanka, ministar Osmić održat će danas bilateralne sastanke sa dr.Evelyn Farkas, zamjenicom pomoćnika ministra odbrane SAD, sa ministrom odbrane Makedonije dr. Zoranom Jolevskim i ministrom odbrane Hrvatske Antom Kotromanovićem. Teme sastanka će biti dalje unaprijeđenje bilateralne i regionalne saradnje u cilju pristupanja euro-atlantskim integracijama.

Zemlje članice Američko-jadranske povelje (A5) su Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, pod pokroviteljstvom SAD-a.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba