Najave

Vježba “Brzi odgovor 2016”, 5. oktobar, 12:00 sati, kasarna Oružanih snaga Bosne i Hercegovine “Mika Bosnić” na Manjači

5.10.2016

Vježba “Brzi odgovor 2016” je zajednička vježba za operacije podrške miru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, EUFOR-a i evropskih snaga. Ova vježba se održava svake godine i predstavlja važnu stavku u kalendaru obuke obiju organizacija.

Multinacionalni bataljon EUFOR-a i Oružane snage BiH vrlo tijesno sarađuju kroz zajedničku obuku i razmjenu iskustava i vještina koje će demonstrirati tokom vježbe. Preko 750 vojnika iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a (vojnici iz Austrije i Turske), OS BiH, jedna četa rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i jedna četa portugalskih i mađarskih vojnika iz sastava Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz NATO misije KFOR, radit će zajedno u BiH. Ova regionalna vježba također je prilika za GK EUFOR-a da vrši komandu i kontrolu u okviru velike vojne vježbe. Vojnici će imati priliku proširiti svoje znanje i steći više iskustva u patroliranju, pratnji, kretanju u konvoju, medicinskoj evakuaciji, izvlačenju i evakuaciji povrijeđenih. Također će imati priliku za usavršavanje svojih specijalističkih vještina za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i operacije izvlačenja osoba koje ne učestvuju u borbenim aktivnostima.

Molimo predstavnike medija da tog dana dođu na mjesto održavanja vježbe najkasnije do 12:00 sati. Predstavnicima medija bit će omogućeno da prisustvuju prezentaciji o vježbi, pokaznoj vježbi izvođenja operacija podrške miru i da dobiju izjavu od EUFOR-a. Ovaj događaj će se završiti u 16:00 sati.

Ljubazno vas molimo da najavite svoje učešće najkasnije do utorka, 4. oktobra, do 15:00 sati, telefonom na 033/495-393 ili 061/219-097 ili na e-mail elma.robovic@eufor.europa.eu.

Za dodatne informacije molimo vas da kontaktirate gđu Elmu Robović.