Najave

Odavanje počasti poginulim američkim diplomatama i francuskom vojniku na lokalitetu Spomen obilježja na Igmanu, subota 19.08.2017. godine od 10,30 sati

4.8.2017


Povodom 22. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejdžera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew, Stephan Reault), koji su 19.08.1995.godine tragično nastradali na Igmanu, Ministarstvo odbrane BiH će i ove godine odati počast i organizovati prigodnu ceremoniju.

 

Ceremonija odavanja počasti i polaganje vijenaca će se obaviti na lokalitetu Spomen obilježja na Igmanu u subotu 19.08.2017. godine, sa početkom u 10,30 sati.

 

Predviđeno je da se prigodnim obraćanjima prisutnima na ceremoniji obrate najviši predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Ambasade SAD u BiH i Ambasade Republike Francuske u BiH.

 

Na ceremoniju su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH,Vijeća ministara BiH, predstavnici Štaba NATO u BiH, EUFOR-a, predstavnici OSCE u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor Oružanih snaga BiH, najviši predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH, kao i drugi predstavnici vlasti i međunarodnih institucija u BiH.

Obavještavamo zainteresovane predstavnike medija i novinarske ekipe koji žele da prisustvuju odavanju počasti, da na lokaciji Spomen obilježja na Igmanu budu najkasnije u 10,15 sati, subota 19.08. 2017. godine (iz pravca Ilidža – Hrasnica pripadnici Vojne policije OS BiH  će usmjeravati medijske ekipe prema lokaciji Spomen obilježja).

 

Podsjećamo da su 19. avgusta 1995. gospoda Džozef Kruzel, Robert Frejdžer i Nelson Dru, američke diplomate iz kabineta Ričarda Holbruka, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona i francuski vojnik Stefan Raul tragično izgubili život na Igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Ulica u kojoj se danas nalazi Ambasada SAD u BiH preimenovana je u čast ambasadora Roberta Frejdžera.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba