Najave

Odavanje počasti poginulim američkim diplomatama i francuskom vojniku na lokalitetu spomen-obilježja na Igmanu, srijeda 19.8.2020. godine od 10.30 sati

14.8.2020


Povodom 25. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew, Stephan Reault), koji su 19.8.1995.godine tragično nastradali na Igmanu, Ministarstvo odbrane BiH će i ove godine odati počast i organizovati prigodnu ceremoniju.

 

Ceremonija odavanja počasti i polaganje vijenaca, uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa, će se obaviti na lokalitetu spomen-obilježja na Igmanu u srijedu 19.8.2020. godine, sa početkom od 10.30 sati.

 

Nakon intoniranja himni BiH, SAD i R Francuske izvršiće se polaganje vijenaca od strane prisutnih delegacija, nakon čega je planirano da se, između ostalih, prisutnima obrati i američki ambasador u BiH Nj.E. Eric Nelson i ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

 

Na ceremoniju su pozvani najviši predstavnici institucija vlasti u BiH, kao i vojno-diplomatski i drugi predstavnici međunarodnih organizacija u BiH.

 

Obavještavamo zainteresovane predstavnike medija i novinarske ekipe koji žele da prisustvuju ovom događaju, da na lokaciji Spomen obilježja na Igmanu budu najkasnije u 10.15 sati, srijeda 19.8.2020. godine (iz pravca Ilidža – Hrasnica pripadnici Vojne policije OS BiH  će usmjeravati medijske ekipe prema lokaciji Spomen obilježja).

 

Podsjećamo da su 19. augusta 1995. gospoda Džozef Kruzel, Robert Frejzer i Nelson Dru, američke diplomate iz kabineta Ričarda Holbruka, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona i francuski vojnik Stefan Raul tragično izgubili život na Igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba