Poplave i odbrana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetio Operativni centar MO i OS BiH

16.5.2014

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Anto Jeleč, sa saradnicima, posjetili su 16.05.2014. godine, Operativni centar MO i OS BiH, u zgradi Ministarstva odbrane BiH.

Rukovoditelji Operativnog centra su upoznali gospodina Izetbegovića sa strukturom i načinom funkcioniranja ove jednice, te materijalno-tehničkim sredstvima kojim raspolažu.

Tokom posjete Centru, Predsjedavajući Predsjedništva je, zajedno sa Ministrom odbrane BiH, Načelnikom Zajedničkog štaba i njihovim saradnicima, brifiran o svim poduzetim aktivnostima Oružanih snaga BiH u akcijama pomoći i spašavanja stanovništva BiH od poplava. Predočeni su im rezultati kompletnog angažiranja ljudstva i resursa OS BiH, uključujući akcije helikopterskih evakuacija, evakuacija i prijevoza stanovništva čamcima, kamionima, autobusima, korištenje inžinjerije, angažiranja ljudstva na osiguravanju nasipa i direktnoj pomoći stanovništvu, te korištenju svih drugih materijalno-tehničkih sredstava.

„Činimo sve da oni koji se nađu u životnoj opasnosti budu spašeni, i do sada imamo zaista dobre rezultate, najviše zahvaljujući Oružanim snagama BiH. Meteorološki uslovi po kojima su jučer pripadnici Oružanih snaga letjeli su bili iznimno teški, 5 helikoptera je konstantno bilo u zraku, i učinili su junačke stvari jučer. Piloti Oružanih snaga su bili heroji dana. Danas smo ovdje u Operativnom centru MO i OS BiH imali priliku vidjeti kako pristižu i kako se procesuiraju informacije, te sam jako zadovoljan sveobuhvatnošću ovog Centra“, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon posjete Operativnom centru MO i OS BiH.

Naglašeno je da Oružane snage BiH nastavljaju djelovati i ostaju u stanju pripravnosti, kako bi što brže i efikasnije odgovorile na izazove koje su donijele poplave u našoj zemlji.

Ured za odnose s javnošću
tel: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba