Poplave i odbrana

Najviši predstavnici MO i OS BiH razgovarali u Banja Luci sa članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović

17.5.2014

Državna delegacija BiH koju su činili ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH, general Mirko Tepšić i komandant 6.pješadijske brigade (6.pbr), Radovan Ilić su danas u Banja Luci, u kasarni „Kozara“ održali radni sastanak sa članom Predsjedništva BiH, Nebojšom Radmanovićem.

Tema sastanka je bila trenutna situacija u BiH i angažovanje OS BiH u pomoći ugroženom stanovništvu.

Komandant 6.pbr. informirao je prisutne o dosadašnjim rezultatima angažmana ove brigade te o mogućnostima i daljim planovima nastavka pružanja pomoći.

Nakon sastanka, navedeni zvaničnici  su obišli sve smještajne kapacitete u kasarni „Kozara“, koji su u nadležnosti 6.pbr, posjetili komandu Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane i upoznali se sa mogućnostima, uslovima i resursima sa kojima one raspolažu, kako bi što efikasnije djelovali u ovim vanrednim okolnostima.

Do sada je na vojnom lokalitetu 6.pbr zbrinuto 230 lica sa ugroženih područja.

U okviru daljih aktivnosti, učesnici sastanka su izvršili helikoptersko izviđanje šireg područja grada Banja Luka i ugroženog područja, radi procjene racionalnog i efikasnog korištenja resursa MO i OS BiH u pomoći ugroženom stanovništvu.

Također, u toku dana, državni zvaničnici su se sastali sa premijerkom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, radi razmatranja prioroteta za upotrebu resursa i kapaciteta OS BiH na području Republike Srpske. Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je nakon sastanka da su svi pripadnici Oružanih snaga BiH izvanredno odgovorili zahtjevima odbrane od poplava i da je sve apsolutno usredsređeno na ovu aktivnost. Ministar odbrane je posebno istakao hrabrost pilota, koji su vršili evakuacije uz kišu, vjetar, a na pojedinim mjestima i snijeg. On je najavio da dolazi druga faza u kojoj će se stanovništvo evakuisati u kasarne, da ga treba nahraniti i liječiti, kao i koristiti mehanizaciju Oružanih snaga i inžinjerijske jedinice prilikom čišćenja rijeka i ulica.

Ured za odnose s javnošću
tel: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA