Poplave i odbrana

Pripadnici Oružanih snaga BiH su i danas aktivno pomagali ugroženom stanovništvu od poplava, kako iz vazduha tako i sa zemlje

17.5.2014

Pomoć se pruža sa zračnim snagama, kopnenim snagama, inžinjerijskim mašinama i drugim raspoloživim materijalno-tehničkim sredstvima u opštinama Bijeljina, Travnik, Maglaj, Derventa, Zvornik, Banja Luka, Prijedor, Modriča, Kotor Varoš, Zenica, Šamac, Žepče, Sanski most, Brčko, Odžak i Orašje.

U zraku su danas bila 4 helikoptera Oružanih snaga BiH. Helikopter Oružanih snaga izvršio je evakuaciju oko 20 lica sa rejona Bistrica, Šerići, Orahovica i Željezno polje, među kojima su bile trudnice, djeca, nepokretne osobe, pacijenti za dijalizu i 2 osobe sa unutrašnjim krvarenjem. Na tim područjima od jučer djeluje i jedan vod OS BiH (40 lica) za pomoć pri evakuaciji i pružanju drugih vrsta potrebnih usluga. Preveženi su šatori, hrana, lijekovi, sanitetski materijal.

Također, helikopterom je danas iz Banja Luke prevožena pomoć i hrana u Bijeljinu, Kotor Varoš, Šamac i druga ugrožena mjesta.

Kontinuirano se vrši evakuacija ugroženog stanovništva, putem čamaca i motornih vozila na sigurna područja, dopremanje hrane i ostalih potrepština kopnenim putem tamo gdje je najpotrebnije. Inžinjerijske mašine osiguravaju prohodnost zakrčenih putnih komunikacija.

Također, pripadnici OS BiH već treći dan učestvuju u osiguravanju nasipa na obalama rijeka na području općina Zenica, Orašje i Odžak.

Svi vojni kapaciteti u okolini ugroženih područja su otvoreni za prihvat evakuisanog stanovništva.

Kapaciteti kasarne za prihvat civila u Bijeljini su popunjeni, ali su ostali smještajni vojni kapaciteti spremni prihvatiti evakuisano stanovništvo. Ukupno je na lokacijama Oružanih snaga BiH smješteno oko 600 civila.

Trenutno se pruža pomoć na više od 20 lokacija i općina u BiH, sa preko 350 vojnika sa svom potrebnom opremom i mehanizacijom. Angažirano je oko 30 motornih vozila, 17 čamaca, autobusi, kamioni, inžinjerijske mašine i druga oprema i mehanizacija. Informacija je zaključna sa 16.00 sati, a akcije Oružanih snaga se nastavljaju.

Planirano je da se u toku dana, a u cilju povećanja operativnosti i efikasnosti rada helikopterskih kapaciteta OS BiH, kao i uštede pogonskog goriva, helikopteri 1 Gazela i 1 MI-8 iz Banja Luke te 1 UH1H iz Rajlovca, predislociraju na civilni aerodrom u Tuzlu.

Molimo stanovništvo da zbog omogućavanja slijetanja helikoptera OS BiH na ugrožena područja, naročito u nepristupačnim terenima, u granicama mogućnosti maksimalno sarađuju sa pripadnicima OS BiH kako bi se omogućila brza intervencija i evakuacija ugroženog stanovništva.

Mole se stanovnici da, ukoliko je moguće, pronađu ravan prostor veličine 50x50 metara i obilježe ga vidljivim obilježjima, krečom ili neki drugi način. Poželjno je da na granicama obilježenog prostora bude jedno lice koje će davati signale pilotima helikoptera i time pomoći u njegovom slijetanju.

Također, mole se stanovnici da u skladu s mogućnostima, izvjese bijelu ili neku drugu tkaninu na veću visinu, kako bi obilježili prostor i time pomogli pilotima helikoptera u određivanju pravca vjetra, čime bi se omogućilo njihovo bezbijedno slijetanje.

Ured za odnose s javnošću
tel: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA