Poplave i odbrana

Oružane snage BiH su i danas tamo gdje je najpotrebnije – spašavanje civila prioritet

18.5.2014

Jedinice Oružanih snaga BiH nesmanjenim intenzitetom nastavljaju svoju misiju pomoći ugroženom stanovništvu širom Bosne i Hercegovine.

Glavni zadaci angažovanja jedinica OS BiH 18. maja 2014. godine će biti na sjeveru i sjevero-istoku BiH, u područjima Orašja, Šamca, Odžaka i Bijeljine. U ranim jutarnjim satima na područjima Maglaja, Žepča, Doboja, Banja Luke, Orašja i Bijeljine, angažovano je preko 120 vojnika sa motornim vozilima, čamcima i neophodnom opremom. Ukupno, danas je angažovano oko 1500 pripadnika Oružanih snaga u 19 opština u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa današnjim planom a radi efikasnijeg djelovanja, već je izvršeno pregrupisavanje helikoptera u bazu „Dubrave“ kod Tuzle kao i određenog broja vojnika i motornih vozila. U zračnim operacijama su do 09.00 sati angažovana dva helikoptera OS BiH na područjima Doboja i Banja Luke, koji su vršili medicinsku evakuaciju, a sinoć je helikopter OS BiH prebacio dvije tone lijekova iz Beograda za Bijeljinu.

Ni jedan od naših pripadnika nije tražio smjenu, niti se žalio na angažovanost. Svi oni sa velikom požrtvovanošću daju maksimum u zaštiti civila i imovine. Oružane snage BiH su u potpunosti angažovane i posvećene izvršavanju naše misije, pri čemu se angažovanost ne odnosi samo na one koji su direktno uključeni u akcije spašavanja, nego je vrlo važna i njihova logistička podrška koja se nalazi u kasarnama.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA