Rješavanje viškova naoružanja

Počeo sa radom Strateški komitet za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

13.7.2013

Pod predsjedavanjem ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijaha Osmića u Sarajevu je 16.07.2013. godine u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana prva sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, čime je i ozvaničen početak rada ovog foruma.

Strateški komitet za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva je tijelo utemeljeno sa primarnom svrhom za rješavanje viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava koja su pod kontrolom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovaj Komitet će se baviti i pitanjima perspektivnog naoružanja, municije i MiMES-a u smislu brige o uslovima skladištenja, poligona za uništavanje viškova naoružanja i municije koja su u skladištima OS BiH, kao i drugim pitanjima koja su direktno ili indirektno vezana za ovu problematiku, a mogu biti potencijalna prijetnja za sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog Komiteta je pravovremeno djelovati na sve aspekte i područja povezana sa naoružanjem, municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima uskladištenim na lokacijama OS BiH posebno se interesujući za postupke skladištenja, redovnih i izvanrednih pregleda, održavanja, korištenja, zanavljanja, odlaganja i uništavanja.

Komitet će aktivno uticati na održavanje i unapređenje postojećeg stepena sigurnosti u ovoj oblasti i pomagati putem logističkih, finansijskih i materijalno-tehničkih kapaciteta zainteresiranih ćlanova ovog foruma.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine preuzima lidersku ulogu u ovom Komitetu, kao i vodeću ulogu kada je u pitanju kontrola rada Koordinacijskog komiteta koji će također biti formiran u skladu sa planom realizacije ovog projektnog zadatka.

U radu ovog foruma, kao punopravni članovi, pored predstavnika MO i OS BiH, učestvuju i predstavnici Evropske unije, Misije OSCE-a u BiH, predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, predstavnici NATO štaba u Sarajevu, EUFOR-a, UNDP-a i NPA-a.

Predsjedavajući Strateškog komiteta i zamjenici predsjedavajućeg ovog foruma biće Ministar odbrane i zamjenici ministra odbrane u dužini trajanja njihovog mandata, a stalni članovi Komiteta će biti predstavnici organizacija i institucija, domaćih i međunarodnih, koji učestvuju u radu ovog tijela.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba  

6 FOTO GALERIJA