Rješavanje viškova naoružanja

Cilj rada Strateškog komiteta za naoružanje i municiju je jačati sigurnosno okruženje u Bosni i Hercegovini

7.5.2014

Pod predsjedavanjem ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijaha Osmića i uz učešće zamjenika ministra Marine Pendeš i Živka Marjanca u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu je 07.05.2014. godine održano Peto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH, generala Oružanih snaga BiH Ante Jeleča i Senada Mašovića, Petom zasjedanju Strateškog komiteta prisustvovali su i predstavnici Evropske komisije u BiH, komandant NATO štaba u Sarajevu general Merle Hart, komandant snaga EUFOR-a u BiH general Dieter Heidecker, rezidentni ambasador UNDP-a u BiH Yuri Afanasiev, predstavnik Misije OSCE-a u BiH general Harald Quiel, amabsador Kraljevine Švedske u BiH, NJ.E. Stefan Frederik Schiller, te predstavnici ambasada SAD-a i Austrije i Švicarske u BiH.

U svojstvu specijalnog gosta 5. zasjedanja Strateškog komiteta ovom forumu je prisustvovao general Sir Adrian Bradshaw, zamjenik komandanta NATO-a za Evropu i operativni komandant operacije ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

Na početku zasjedanja Komiteta Ministar Osmić se osvrnuo na dosadašnje učinke kada je u pitanju rješavanje viškova naoružanja i municije i podsjetio na pozitivnu ulogu Strateškog komiteta u ovom procesu i iskazao punu zahvalnost stalnim članovima ovog komiteta na njihovoj pomoći i angažmanu u rješavanju brojnih izazova u ovom procesu.

U svojstvu predsjedavajućeg ovog Komiteta, ministar je naglasio činjenicu da je u proteklom periodu načinjen značajan napredak u procesu rješavanja viškova svih tipova neperspektivnog naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u skladištima Oružanih snaga BiH.

On je izrazio nadu da će MO i OS BiH uz pomoć partnera i prijatelja iz međunarodne zajednice u nastavku ovog procesa u narednom periodu i realizirajući započete projekte uspjeti ostvariti zacrtane ciljeve i ostvariti željene rezultate, prije svega bolje sigurnosno okruženje u Bosni i Hercegovini.

U programu 5. zasjedanja Komiteta, brigadni general Senad Mašović je u svojstvu Predsjedavajućeg Koordinacijskog komiteta za naoružanje i municiju izložio Izvještaj o radu Koordinacijskog komiteta gdje je govorio o napretcima koji su ostvareni između dva zasjedanja ovog foruma i naglasio da se aktivnosti u procesu rješavanja viškova u 2014. godini odvijaju željenom dinamikom sa tendencijom daljnjeg jačanja sopstvenih kapaciteta.

On se u svom izvještaju osvrnuo i na rezultate implementacije projekata „EXPLODE“ i „SECUP-BiH“ ističući pozitivne pomake i modernizaciju pogona u radionici za održavanje i uništavanje „TROM“ u Doboju, primjenu međunarodnih standarda pri uništavanju viškova i uspostavu međunarodnih standarda za očuvanje okoliša i životne sredine.

Tokom zasjedanja potrebno vrijeme za diskusije su imali i ostali članovi Strateškog komiteta gdje su iznesena viđenja dosadašnjeg toka procesa i perspektive razvoja istog za naredni period uz prijedloge da je potrebno ubrzati dinamiku, odrediti precizne rokove i locirati nosioce određenih segmenata ovog procesa.

Na kraju ovog zasjedanja Komiteta, prisutnima se obratio i general Sir Adrian Bradshaw, koji je kazao da cijeni ono što je do sada učinjeno po pitanju rješavanja viškova naoružanja i municije, ali da ovaj proces mora dobiti jednu novu dimenziju u što ne sumnja, jer je menadžment Ministarstva odbrane na čelu sa ministrom Osmićem čvrsto opredjeljen da se naprave značajni iskoraci po ovim pitanjima.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

13 FOTO GALERIJA