Rješavanje viškova naoružanja

Održano Šesto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko eksplozivna sredstva

9.7.2014

Šesto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, čiji je domaćin Komanda EUFOR-a, održano je 09.07.2014. godine, na lokaciji “Kamp Butmir“ u Sarajevu, pod predsjedavanjem ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i njegovih zamjenika gospođe Marine Pendeš i gospodina Živka Marjanca u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Strateškog komiteta.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Oružanih snaga BiH, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč, sa zamjenicima, brigadnim generalom Senadom Mašovićem, ujedno i predsjedavajući Koordinacijskog komiteta Strateškog komiteta i brigadnim generalom Mirkom Tepšićem, te stalni članovi Strateškog komiteta iz reda međunarodnih organizacija među kojima su komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Cristopher Petty, komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker, predstavnik OSCE-a u BiH i predstavnici ambasada SAD-a, Švicarske, Švedske i Austrije.

Ministar Osmić je u svom uvodnom obraćanju iskazao punu zahvalnost stalnim članovima ovog komiteta na njihovoj pomoći i angažmanu u rješavanju brojnih izazova u ovom procesu i izrazio zadovoljstvo što se današnji događaj poklapa sa Danom uništavanja naoružanja, municije i MES-a, koji je proglašen od strane UN-a.

Na dnevnom redu 6. zasjedanja Komiteta, brigadni general Senad Mašović, izložio je Pregled aktivnosti Koordinacijskog komiteta i tri radne grupe, koje su realizovane u periodu između dva zasjedanja Strateškog komiteta. U periodu od 1.01. do 30.06.2014. godine, uništeno je ukupno 446 tona viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, metodama otvorene detonacije 151 tona, spaljivanjem 145 tona i metodom delaboracije 148 tona.

Na sastanku, koje je nastavljeno pod predsjedavanjem zamjenice ministra odbrane gđe Marine Pendeš, zaključeno je da će u narednih sedam dana menadžment MO i OS BiH donijeti odluku vezano za izmjene knjiga formacije u cilju osiguranja stručnog kadra koji bi vršio kontrolno-tehnički pregled, te da će se ubrzati realizacija građevinskih zahvata na sanaciji objekata za skladištenje viškova naoružanja i smještaja vojnog personala. Također, planirana je i realizacija medijske kampanje u cilju objektivnijeg i transparentnijeg informisanja javnosti.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA