Rješavanje viškova naoružanja

Održan 11. Koordinacijski komitet za rješavanje viškova NMiMES-a u OS BiH

1.6.2016

Jedanaesti sastanak Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja, municije i minsko-ekplozivnih sredstava (NMiMES) održan je 31.05.2016. godine u Domu Oružanih snaga BiH.

Sastankom je rukovodio, u funkciji predsjednika komiteta, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Senad Mašović, a istom su prisustvovali stalni članovi Komiteta, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH - UNDP, OSCE i EU, predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, predstavnici EUFOR-a i predstavnici uprava ZŠ OS BiH, odnosno šefovi radnih grupa za unapređenje stanja na lokacijama skladištenja, delaboracije i uništenja MiMES-a. Obzirom da EU, kao partner, učestvuje u veoma značajnim projektima koji će doprinijeti ukupnom unapređenju upravljanja životnim ciklusom MiMES-a, značajno je istaći da su, kao gosti, sastanku prisustvovali predstavnici delegacije EU, šef Odjela za strane investicije EU Santiago Robles Monsalve, šef Operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju delegacije EU Massimo Mina te program menadžer Fotini Antonopoulu.

Sastanak je uvodnim obraćanjem otvorio generalmajor Senad Mašović, nakon čega se pristupilo usvajanju zapisnika i zaključaka sa 10. sastanka Koordinacijskog komiteta za rješavanje viškova naoružanja i MiMES-a, a jednoglasno je usvojen i dnevni red za 11. sastanak. Tokom uvodnog obraćanja general Mašović izrazio je sućut i žaljenje za 17 pripadnika indijskih OS koji su poginuli u eksploziji skladišta MiMES-a u Indiji.

Kroz usvojene tačke dnevnog reda, izvršena je analiza realizacije zaključaka 10. sastanka te je zaključeno da je ostvaren veoma veliki napredak koji se ogleda kroz poboljšane uslove skladištenja i raspolaganja sa MiMES-om na perspektivnim lokacijama skladištenja. Izrađene su matrice aktivnosti na poboljšanju standarda života i rada na lokacijama skladištenja NiMES-a. Izvršen je prijem u nadležnost OS BiH sistema video-nadzora na lokacijama Krupa i Kula, a uskoro se očekuje i prijem na lokacijama Rabić i TBT - Visoko. Izvršene su pripremne radnje za prodaju sekundarnih sirovina nastalih u procesu demilitarizacije MiMES-a. Također, sa radom je počela laboratorija za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta, a reagensi neophodni za njen rad osigurani su do kraja 2016. godine. Očekuje se angažman pripadnika britanskih OS na realizaciji KTP-a MiMES-a za koje OS nemaju kapaciteta (aviobombe i municija sa raketnim gorivom).

Tokom sastanka šefovi radnih grupa „Krupa 2017“ i „TROM“ Doboj su prezentirali aktivnosti sa ovih lokacija, te je još jednom istaknut napredak na poboljšanju uslova i standarda prilikom delaboracije i skladištenja MiMES-a.

Predstavnik UNDP-a je u svom izlaganju predstavio aktivnosti i rezultate po pitanju projekta EXPLODE, a predstavnik OSCE-a u BiH rezultate po pitanju projekta SECUP, kojim rukovode u okviru saradnje sa MO i OS BiH. Predstavnik Ambasade SAD-a je predstavio aktivnosti i rezultate uništavanja MiMES-a na poligonu u Glamoču, koje realizira firma „Sterling“ pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a.

Na kraju sastanka, general Mašović je prezentirao aktivnosti OS BiH za budući period, a koje se odnose na nastavak plana operacija sa MiMES-om (delaboracija, uništenje, inspekcije), uništavanje municije u kojoj je sadržan bijeli fosfor, uništavanje PT mina, rješavanje statusa poligona Glamoč, rješavanje statusnih pitanja pripadnika OS koji su angažirani na poslovima i zadacima sa MiMES-om, kao i podizanje standarda ispitivanja hemijske stabilnosti baruta. General Mašović je istakao evidentan napredak u svim segmentima operacija sa MiMES-om, ali je naglasio da je taj napredak svakako i rezultat mjera sigurnosti koje su u OS BiH propisane pri radu sa MiMES-om. U tom kontekstu je podvukao da ni jedan pripadnik OS BiH ne smije ignorisati mjere sigurnosti prilikom realizacije zadataka pri rukovanju i demilitarizaciji MiMES-a. Na kraju je zaključio da i pored evidentnog uspjeha još uvijek ima prostora za još veći napredak, a krajnji cilj je dostizanje svjetskih standarda u upravljanju životnim ciklusom MiMES-a.

Info-ZŠ OS BiH

5 FOTO GALERIJA