Rješavanje viškova naoružanja

Predstavnici OSCE Centra u Biškeku i Državnog komiteta za pitanja odbrane R. Kirgistan posjetili skladišta naoružanja i municije OS BiH

7.12.2016

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH zajedno sa predstavnicima OSCE Centra u Biškeku i Državnog komiteta za pitanja odbrane Republike Kirgistan te predstavnicima Misije OSCE-a u BiH posjetili su 7. decembra 2016. godine skladišta naoružanja i municije Oružanih snaga BiH u Krupi i Visokom.

Posjeta je relizovana s ciljem sagledavanja iskustava Oružanih snaga BiH u poboljšanju uslova skladištenja naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kao i uvida u ostvareni napredak kroz realizaciju projekta SECUP u skladištima „Krupa“ u Hadžićima i kasarni „Teufik Buza“ u Visokom.

Ovom prilikom, delegacija Državnog komiteta za pitanje odbrane R. Kirgistan sa predstavnicima OSCE-a se uvjerila u pozitivne rezultate projekta SECUP, koji implementira Misija OSCE u Bosni i Hercegovini, kroz pružanje pomoći u aktivnostima za unapređenje sigurnosti i upravljanje zalihama vojnog oružja, municije i eksploziva, u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i standardima.

Kroz projekat SECUP, koji datira od 2013. godine, postignuti su veliki pomaci u poboljšanju uslova skladišta kada je u pitanju sistem video-nadzora, sigurnosnih ograda, ulaznih kapija, znakova upozorenja kao i izgradnja ulične rasvjete. Međutim, kako još uvijek postoji potreba za unapređenjem sigurnosti skladišta, projekat SECUP će biti nastavljen i u narednom periodu kroz implementaciju projekta SAFEUP.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

 

10 FOTO GALERIJA