Rješavanje viškova naoružanja

Svečana ceremonija potpisivanja ugovora za projekat Evropske unije za smanjenje viškova i sigurno skladištenje municije – EU STAR projekat

14.7.2017

Ministrica odbrane Marina Pendeš prisustvovala je 14. jula 2017. godine potpisivanju ugovora za projekat Evropske unije za smanjenje viškova i sigurno skladištenje municije (EU STAR projekat), koje je održano na svečanoj ceremoniji u bazi EUFOR-а u Butmiru, Sarajevo.

U prisustvu ministrice Pendeš i komandanta EUFOR-a generalmajora Antona Waldnera, ugovor su potpisali šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Nj.E. ambasador Lars-Gunnar Wigemark i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu.

Ovaj projekat je nastavak projekta “EXPLODE”, a za cilj ima smanjiti rizike i opasnosti za mir, stabilnost i razvoj u BiH kroz značajno umanjenje zaliha nesigurne/nestabilne municije, kao i potpuni prenos znanja sa projekta na personal Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, čime će se doprinijeti razvoju održivog sistema upravljanja municijom u BiH.

EU STAR projekat implementirat će Razvojni program Ujedinjenih nacija u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH i EUFOR-om do decembra 2019. godine, a vrijednost projekta ukupno iznosi od oko 2,8 miliona eura i u potpunosti ga finansira Evropska unija. Planirano je da se tokom naredne dvije godine uništi 3.000 tona nestabilne municije u specijalizovanim domaćim i međunarodnim postrojenjima za demilitarizaciju.

Tokom obraćanja, ministrica Pendeš je izrazila zahvalnost Evropskoj uniji na brzoj reakciji u pružanju podrške Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine u procesima rješavanja viškova i tehnički neispravne municije i MES-a i istakla da je Ministarstvo odbrane u potpunosti opredijeljeno za nastavak saradnje u oblasti rješavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Našu posvećenost ovom procesu, kako je naglasila ministrica Pendeš, “potvrdili smo na djelu kroz implementaciju prethodnih projekata EXPLODE i EXPLODE + (plus), kojim smo, zahvaljujući finansijskim sredstvima Evropske unije implementiranim preko Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), postigli visoke rezultate u oblasti industrijske demilitarizacije tehnički neispravne i nesigurne municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kao i unapređenje tehnoloških kapaciteta za demilitarizaciju s kojim raspolažu Oružane snage BiH (TROM Doboj).” Također, ministrica Pendeš je posebno istakla kako je projekat EU STAR “komplementaran sa svim do sada provedenim intervencijama od strane domaćih i međunarodnih aktera, a što daje temelj i obavezu Ministarstvu odbrane BiH da prilikom realizacije projekta tijesno sarađuje sa UNDP-om u BiH, Delegacijom EU u BiH, EUFOR-om u BiH, OSCE-om u BiH i NATO-om u BiH, u cilju osiguranja maksimalne transparentnosti projekta (EUSTAR) i potpune koordinacije između ključnih aktera uključenih u projekat.”

Komandant EUFOR-a, generalmajor Anton Waldner, je u svom obraćanju naglasio da je „značajno smanjenje zaliha tokom 2017. i 2018. godine od presudne važnosti za konačno uspostavljanje kompletnog i održivog sistema za upravljanje životnim ciklusom municije u Oružanim snagama BiH.”

Ceremoniji potpisivanja ugovora, pored brojnih zvanica, prisustvovali su i zamjenik ministra odbrane Sead Jusić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA