Rješavanje viškova naoružanja

Kraljevina Saudijska Arabija donirala finansijska sredstva Oružanim snagama BiH za infrastrukturno unapređenje skladišta municije OS BiH u Krupi

7.5.2018

Ceremonija potpisivanja ugovora u vrijednosti od gotovo 1 milion US dolara između Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) upriličena je u Domu Oružanih snaga BiH 7. maja 2018. godine, u cilju završetka infrastrukturnih unapređenja na lokaciji skladišta municije Oružanih snaga BiH u Krupi.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, delegacija KSA predvođena generalmajorom Ali Ibrahimom Al Fawazom, ambasador KSA u BiH Nj.E. Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, predstavnici MO i OS BiH, Štaba NATO-a u Sarajevu, EUFOR-a te međunarodnih i državnih institucija.

Projektni dokument u iznosu od 940.000 US dolara između Ambasade KSA i UNDP-a BiH potpisali su ambasador KSA u BiH Nj.E. Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah i rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu. Potpisnici su izrazili zadovoljstvo današnjim potpisivanjem projektnog dokumenta podrške koji će prije svega doprinijeti stabilnom i sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini.

Sredstva koja je osigurala Kraljevina Saudijska Arabija za nastavak finansiranja projekta „EXPLODE+“ će omogućiti završetak neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na lokaciji skladištenja municije Krupa u Hadžićima, te doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnoću upravljanja zalihama municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Tako da će se ovim projektom zaokružiti infrastrukturna unapređenja na ovoj lokaciji, a koja će u budućnosti predstavljati primjer za preostale perspektivne lokacije.

U svom obraćanju prisutnima zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić je naveo da će se ovim činom poslati jasna poruka međunarodnoj zajednici da je Ministarstvo odbrane BiH spremno i dalje raditi na infrastrukturnim unapređenjima na lokacijima skladiša municije, te izrazio zahvalnost Kraljevini Saudijske Arabije na doniranim sredstvima, kao i Misiji OSCE-a i UNDP-u na do sada realiziranim projektima SECUP i EXPLODE.

Generalmajor Ali Ibrahim Al Fawaz je u ime svih članova delegacije KSA naveo da je vlada KSA uvijek na čelu zemalja koje su spremne pružiti pomoć u svim segmentima, da je ova pomoć izraz uspostavljanja prijateljskih odnosa dvije države, te da će vlada KSA i dalje pružati podršku, kako je planirano, kroz donaciju specijalizovanih transportnih vozila.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

19 FOTO GALERIJA