Rješavanje viškova naoružanja

Održana 16. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

11.6.2018

U organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, u Domu Oružanih snaga BiH 11. juna 2018. godine održana je 16. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES), pod predsjedavanjem zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Borisa Jerinića.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, sastanku su prisustvovali stalni članovi Strateškog komiteta, predstavnici EU, Misije OSCE-a u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP), Štaba NATO-a Sarajevo, Komande EUFOR-a, ambasada SAD-a, Švajcarske Konfederacije, Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije, Republike Austrije i Kraljevine Švedske.

Tokom sjednice prezentirani su rezultati provođenja aktivnosti u vezi s procesom rješavanja  viškova MiMES-a koja su u posjedu Ministarstva odbrane BiH za period 2017 - 2018. godina, stepen realizacije projekata EU STAR i SAFE-UP koji se implementiraju u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda u BiH i Misijom OSCE-a u BiH, podrška EUFOR-a u realizaciji predmetnih aktivnosti, te izazovi i buduće aktivnosti vezane za predmetni proces.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse, generalmajor Gojko Knežević, prisutnima je predočio rezultate iz 2017. i 2018. godine, rekavši da je trenutna količina viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava oko 8 300 tona, odnosno neperspektivno, a  naoružanja oko 40 000 komada.

Prema analizama, tokom 2017. godine ukupno je demilitarizovano 1 691 tona MiMES-a, dok je od 1. januara do 31. maja 2018. godine demilitarizovano 787,18 tona MiMES-a.

Kako je u septembru 2017. godine započeo postupak uništavanja municije u okviru UNDP-ovog projekta EU STAR, u periodu od januara do marta 2018. godine dat je doprinos ukupnom godišnjem zbrinjavanju za 298 tona municije.

Po Planu operacija MiMES-a za 2018. godinu, planirano je da se demilitarizuje 3 000 tona MiMES-a i to: 1 350 tona MiMES-a u kapacitetima TROM Doboj i 1 000 tona kroz projekat UNDP-a u BiH, 1 000 tona specifičnog MiMES-a u kapacitetima namjenske industrije u BiH i instranstvu, a radi se o specifičnim sredstvima kao što je municija punjena bijelim fosforom, i 650 tona MiMES-a planirano je da se demilitarizuje na poligonu Glamoč. Pored toga, proces 100 % inspekcije teče željenim tokom i isti će biti realiziran u 2018. godini.

Također, u sklopu projekta SAFE-UP koji implementira Misija OSCE-a u BiH, značajna sredstva su uložena na unapređenju infrastrukture skladišta, kako u smislu stanja objekata, tako i u smislu povećanja sigurnosnog aspekta lokacija za skladištenje naoružanja i MiMES-a.

Kroz projekat EUFOR-a „Unapređenje mjera kontrole naoružanja u Bosni i Hercegovini“ trenutno se vrše pripreme za provođenje plana prodaje viškova MiMES-a i naoružanja, a u sklopu istih vrše se pripreme za obilježavanje malog i lakog naoružanja.

Kao jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu je povećanje stepena sigurnosti osoblja koje radi na predmetnom procesu, kao i stanovništva lokalnih zajednica koje se nalaze u blizini skladišta MiMES-a.

Na kraju sastanka, prisutni su usaglasili da će domaćin sljedeće sjednice Komiteta biti Misija OSCE-a u BiH, te naglasili da aktivnosti na rješavanju ovog pitanja trebaju biti nastavljene i u budućnosti sve do njegovog konačnog rješenja što će doprinijeti ne samo sigurnosti pripadnika Oružanih snaga BiH koji rade na lokacijama skladišta MiMES-a, nego i sigurnosti građana cijele Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

18 FOTO GALERIJA