Rješavanje viškova naoružanja

Potpisivanjem Ugovora između Misije OSCE-a u BiH i Ministarstva odbrane BiH o donaciji sredstava završena implementacija projekta SAFE-UP

17.3.2022

Ceremonija u povodu završetka projekta SAFE-UP (Sigurnosna poboljšanja skladišnih lokacija u BiH) i potpisivanje Ugovora između Misije OSCE-a u BiH i Ministarstva odbrane BiH o donaciji sredstava Ministarstvu odbrane BiH iz Projekta SAFE-UP upriličena je 17. marta 2022. godine u Domu Oružanih snaga BiH, uz prisustvo visokih zvaničnika MO i OS BiH, Misije OSCE-a u BiH, predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a i međunarodnih partnera u BiH – donatora SAFE-UP projekta.
Video prilog: https://www.youtube.com/watch?v=XLMbiciio70

Projekat SAFE-UP, koji su od 1. januara 2017. zajednički provodili Misija OSCE-a u BiH i MO BiH uz podršku EUFOR-a u stručnim tehničkim savjetima o provođenju projekta, značajno je doprinijeo izgradnji većeg stepena sigurnosti na skladišnim lokacijama OS BiH, u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima, a tiče se zaštite od požara, upravljanja životnim ciklusom municije i sigurnosne infrastrukture, te izgradnji sigurnog okruženja, kako za pripadnike OS BiH koji rade na tim lokacijama, tako i za lokalno stanovništvo i šire.

U obraćanju prisutnima, ministar odbrane Sifet Podžić je istakao: „Potpisivanjem Ugovora o donaciji sredstava Ministarstvu odbrane BiH završava se uspješna implementacija projekta SAFE-UP, ali se saradnja nastavlja u oblasti implementacije vojno-političkih obaveza, posebno u okviru kontrole malog oružja i lakog naoružanja u posjedu OS BiH.“ Ministar Podžić je posebno naglasio da smo u ovom projektu ne samo ojačali kapacitete OS BiH, već smo i obučili značajan broj naših pripadnika da obavljaju najsloženije poslove u ovom procesu.

Šefica Misije OSCE-a u BiH, Nj. E. ambasadorica Kathleen Kavalec je ovom prilikom istakla: „Tokom petogodišnjeg SAFE-UP projekta, OSCE i države donatori su investirali 2 miliona eura kako bi se unaprijedili kapaciteti Oružanih snaga u BiH za upravljanje i osiguranje njihovih zaliha municije i naoružanja. Ovako snažna podrška, od strane 16 zemalja donatora: Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Lihtenštajna, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Slovačke, Švicarske i Turske, ilustruje naše nepokolebljivo zalaganje za jačanje kontrole naoružanja, te mira i stabilnosti u regiji.“

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba

18 FOTO GALERIJA