Rješavanje viškova naoružanja

NATO izrađuje priručnik na temelju dobrih praksi MO i OS BiH u brizi o životnom ciklusu malog naoružanja i municije

12.4.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podić je u utorak, 12. aprila 2022. godine, otvorio radni sastanak Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa NATO-ovim Timom za izgradnju integriteta, koji radi na izradi NATO-ovog priručnika o dobrim praksama u vođenju životnog ciklusa lakog naoružanja i municije.

U radu skupa učestvovali su i zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajori Gojko Knežević i Ivica Jerkić, komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Anton Wessely, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, vođa NATO tima za izgradnju integriteta Nadja Milanova te generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, kao glavni domaćin sastanka. Među učesnicima  skupa bili su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Podžić je u svom obraćanju istakao da su MO i OS BiH zajedno sa partnerima, uspješno, bez i jednog incidenta, uklonili više od 25 hiljada tona viškova municije te da je iz tog razloga ponosan što je, na osnovu tog uspjeha, NATO za sve svoje članice odlučio da izradi priručnik koji podrazumijeva prezentiranje dobrih praksi MO i OS BiH u izgradnji institucijskih sposobnosti za upravljanje, odgovornost i sprečavanje korupcije pri vođenju životnog ciklusa malokalibarskog i lakog naoružanja i municije.

„Naša iskustva u prevenciji i borbi protiv bilo kojeg oblika nepravilnosti, pa tako i u ovoj vrlo osjetljivoj oblasti, će predstavnicima NATO tima sigurno pomoći u izradi analize rizika i osjetljivosti na rizik kroz upravljanje cijelim životnim ciklusom malog i lakog naoružanja i municije, kako bi se u svim zemljama budućim korisnicima ovog programa razvile odgovarajuće politike kojima se osigurava jačanje integriteta u odbrambenom sektoru“, rekao je ministar Podžić.

„Ponosni smo, ali to nam predstavlja i dodatnu obavezu, jer prvi dio projekta podrazumijeva upravo izradu analize rizika i njegovog ublažavanja na temelju mjera, iskustva i stručnosti BiH u izgradnji integriteta u upravljanju životnim ciklusom oružja i municije. Nakon toga, ova analiza poslužit će kao osnova za razvijanje djelotvornog i praktičnog priručnika“, zaključio je ministar Podžić.

U nastavku svoje posjete, NATO tim za izgradnju integriteta u narednim će danima obići i neka od skladišta naoružanja i municije OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA