BiH STANAG 6001 Test

BiH STANAG 6001 TEST

BiH STANAG 6001 (Standardization Agreement) test je dvostepeni test opšteg znanja engleskog jezika kojim se određuje nivo jezičkog znanja kandidata. Test je namijenjen ocjenjivanju jezičkih vještina: slušanje, govor, čitanje i pisanje, u skladu sa specifičnim kriterijima i nivoima koje je odredila NATO Agencija za standardizaciju (NATO Standardization Agency) te u skladu sa BILC (Bureau for International Language Coordination) interpretacijama istih. Nakon položenog ispita kandidat dobija svoj Standardni jezički profil – SLP (Standardized Language Profile).

IZRADA I ADMINISTRIRANJE TESTA

Test izrađuje i administrira Odjeljenje za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika (STANAG 6001 Testing Team) koje se nalazi u sastavu Uprave za personal Zajedničkog štaba OS BiH. Odjeljenje čine Načelnik odjeljenja i četiri Oficira za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika. Svi pripadnici Odjeljenja su uspješno završili odgovarajuće školovanje i certifikovani su od strane BILC-a.

DOKUMENTI

Svi uslovi, postupci i odgovornosti za testiranje engleskog jezika u skladu sa STANAG 6001, te način selekcije kandidata i njihova priprema za testiranje uređeni su Pravilnikom o ocjenjivanju poznavanja engleskog jezika.

Tokom razvoja BiH STANAG 6001 testa Odjeljenje slijedi stroge smjernice navedene u Specifikacijama testa poznavanja engleskog jezika (STANAG 6001) kojima se definišu svi postupci izrade, sastavljanja, validacije i izvođenja testa.

PRIMJERI ZADATAKA

LINKOVI

Postani pripadnik OS BiH