Obilježavanje 8. godišnjice Dana OS BiH

Press konferencija povodom obilježavanja 8. godišnjice OS BiH

27.11.2013

Povodom obilježavanja 8. godišnjice osnivanja Oružanih snaga BiH, u Domu OS BiH u Sarajevu, 27.11.2013. godine održana je press konferencija koju su održali najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH: ministar odbrane Zekerijah Osmić, zamjenica ministra odbrane za politiku i planove Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč sa svojim zamjenicima brigadnim generalima Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine čestitao 1. Decembar - Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te izdvojio neke od najznačajnih rezultata u 2013. godini.

To su, prije svega daljnje jačanje sposobnosti institucija odbrane za izvršavanje zakonskih zadataka i ispunjavanje ciljeva sigurnosne i odbrambene politike BiH, angažovanje OS BiH u protivminskim akcijama i pružanju pomoći civilnim organima.

Za naredni period ministar Osmić, pored ostalog, najavio intenziviranje aktivnosti na pridruživanju NATO-u, rješavanje viškova naoružanja i municije, rješavanje statusa perspektivne vojne imovine, te započetih i pokretanje novih zadataka koji uključuju: obuku i jačanje sposobnosti Oružanih snaga BiH, pružanje pomoći civilnim organima, učešće u međunarodnim operacijama podrške miru, ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH u oblasti odbrane, učešće u međunarodnim sigurnosnim i odbrambenim organizacijama i regionalnim inicijativama.

Realizacija ovih zadataka, kako je istakao ministar Osmić, „zahtijeva puni angažman i doprinos svih odbrambenih struktura i pojedinaca u odbrambenom sistemu BiH na svim nivoima“.

Prisutnim medijima obratio se i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč, koji je govorio o rezultatima Oružanih snaga BiH u 2013. godini, te planovima za 2014. godinu. Pri tome je istaknuto da su u protekloj godini OS BiH ostvarile nepredak gotovo u svim oblastima funkcioniranja, istakavši podršku NATO štaba u Sarajevu i GK EUFOR-a.

Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA