Obilježavanje 8. godišnjice Dana OS BiH

Svečano postrojavanje komandi i jedinica povodom obilježavanja 1.decembra - Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

28.11.2013

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica OS BiH 28.11. 2013. godine u kasarni “Rajlovac“ u Sarajevu obilježen je 1. decembar – Dan OS BiH i ujedno osma godišnjica od njenog formiranja.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predsјedavajući Predsjedništva BiH gospodin Željko Komšić, visoki zvaničnici institucija vlasti u BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, predstavnici međunarodne zajednice i vojno - diplomatskog kora u BiH i najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH g-din Željko Komšić, ministar odbrane BiH g-din Zekerijah Osmić i Načelnik ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč.

Čestitajući pripadnicima OS BiH i građanima BiH Dan OS BiH g-din Komšić je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH – Vrhovne komande OS BiH, posebno istakao da je ponosan da su OS BiH izrasle u značajnu i respektabilnu vojnu silu sposobnu da se suoči sa svim sigurnosnim izazovima i postavljenim zadacima kako u zemlji tako i u inostranstvu, čime daje snažan doprinos izgradnji mira, stabilne i sigurne BiH. Posebno je naglasio da je potrebno OS BiH institucionalno jačati, jer daju svjetli primjer ostalim segmentima društva u BiH kako je moguće zajedno i profesionalno raditi, postizati značajne i vrjedne rezultate i podizati ugled BiH u zemlji i svjetu.

U svom obraćanju ministar odbrane BiH g-din Zekerijah Osmić je posebno istakao da su jedinstvene OS BiH izuzetno značajan segment odbrambeno-sigurnosne strukture u BiH, naglasio njihovo mjesto, ulogu i značaj u društvu naročito na planu pružanja pomoći civilnim strukturama u odgovoru na krizne i vanredne situacije.

Ministar je istakao i prepoznatljive rezultate OS BiH ostvarene kroz učešće u operacijama podrške miru i mirovnim misijama UN širom svijeta kao i značajan doprinos koje OS daju u ostvarenju strateškog cilja države BiH - punopravnog članstva u NATO i EU.

U svom obraćanju Načelnik ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč je posebno naglasio da su OS BiH u proteklom periodu postigle zapažene i značajne rezultate kroz izvršenje zakonom definirane misije i zadataka OS BiH, a naročito na planu pružanja pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u kriznim i vanrednim situacijama, humanitarnom deminiranju teritorije BiH, operacijama podrške miru i mirovnim misijama UN, obuci komandi i jedinica kao i na planu dostizanja visokih profesionalnih NATO standarda, unaprijeđenja interoperabilnosti i kompatibilnosti OS na putu ka NATO . Istakao je i značaj podrške koju OS BiH pružaju Štab NATO u Sarajevu i EUFOR u BiH i naglasio sledeće :

„Koristim ovu svečanu priliku da svim pripadnicima OS zahvalim na pojedinačnom doprinosu i naporu koji ste uložili u izvršenju svih zadataka i aktivnosti komandi i jedinica OS. U narednom periodu od vas očekujem da u svojim jedinicama istim entuzijazmom nastavite da vrhunski profesionalno i predano izvršavate svoje formacijske dužnosti i realizujete sve propisane i dodijeljene zadatke. Tako ćete dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OS BiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije.“

Na kraju ceremonije izvršena je dodjela nagrada i ostalih stimulativnih mjera izabranim pripadnicima OS BiH za rad i postignute rezultate u protekloj godini iz nadležnosti MO i ZŠ OS BiH kao i dodjela priznanja za najuspješnije sportske ekipe i pojedince iz sastava komandi i jedinica OS BiH.

info: ZŠ OS BiH

8 FOTO GALERIJA